Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten van 100 jaar nog geldig?


25 oktober 2016

Vraag nummer: 47931

Geachte heer Van der Putten.
In 1938 is mijn opa overleden en begraven in een dubbelgraf naast elkaar
Mijn oma heeft in 1968 voor 100 jaar de grafrechten verkregen van het kerkbestuur welke toen eigenaar was van het kerkhof en bedongen dat ze zonder verdere kosten kon worden begraven naast haar man. Mijn oma is in 1978 overleden en begraven naast haar man. Vervolgens is in 2002 het graf geruimd.
Nu wil een familielid graag op die plek begraven worden. Zijn de grafrechten die mijn oma heeft verkregen nog steeds geldig? Dus kan het familielid daar begraven worden zonder dat er grafrechten moeten worden betaald? Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, het zou zeker kunnen dat de grafrechten die in 1968 verkregen zijn nog geldig zijn en dat de rechten nu nog gebruikt kunnen worden om iemand te begraven.

Maar de vraag is dan of de grafrechten in 2002 om een of andere reden vervallen zijn. Want het is natuurlijk niet logisch dat een graf waar tot 2068 grafrechten op rusten, al in 2002 geruimd is. Waarom is dat gebeurd? Is toen door de begraafplaatshouder geconstateerd dat de grafrechten vervallen zijn? Of heeft de familie afstand van de grafrechten gedaan? Als de grafrechten vervallen zijn is er geen recht om ze weer te gebruiken; vervallen is vervallen.

Op zich is het zo dat bijvoorbeeld het opgraven van iemand niet betekent dat de grafrechten vervallen. Je kan het vergelijken met de situatie dat iemand uit een woning verhuist, maar daardoor vervalt niet automatisch de huur. De huur moet zijn opgezegd door de ene of de andere partij, wil hij vervallen of eindigen. Anders loopt die gewoon door.
Ook het ruimen van een graf op verzoek van de familie betekent niet automatisch dat de grafrechten vervallen zijn. Het ruimen kan soms juist gebeurd zijn - in de vorm van het schudden of het samenvoegen van het graf - om het graf door een volgende generatie verder te laten gebruiken. Maar meestal gebeurt dat dan gelijktijdig met een nieuwe begraving. Dat was hier niet het geval.

In deze situatie komt het er op aan dat degene die stelt, moet bewijzen. Dat is een hoofdregel in het recht: wie iets claimt of beweert, moet het kunnen aantonen. Als de familie het graf nog wil gebruiken, zal het moeten aantonen, bijvoorbeeld aan de hand van correspondentie, dat de rechten niet vervallen zijn toen het graf geruimd is. De ruiming op zich geeft het dringende vermoeden dat de rechten wel vervallen zijn, want anders is het onlogisch.
Als de rechten zouden doorlopen zou het ook in de rede liggen dat nabestaanden al in 2002 schriftelijk zouden vastleggen: "Het graf wordt nu wel leeg gemaakt, maar we kunnen het altijd nog blijven gebruiken". Misschien heeft de begraafplaats zelf nog bepaalde aantekeningen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >