Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten stilzwijgend verlengd


14 maart 2018

Vraag nummer: 54210

Mag men grafrechten die in 2013 vervielen, in 2018 nog innen. De parochie Lumen Christi wijt dit aan het inventariseren van de begraafplaats. Maar het graf is er al sinds 1962 en mocht wat ons betreft geruimd worden.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een niet-gemeentelijke begraafplaats zoals een begraafplaats van een stichting of van een kerkgenootschap mag grafrechten nog tot 5 jaar na dato in rekening brengen.
Een gemeentelijke begraafplaats mag grafrechten nog na 3 jaar (eigenlijk precies 3 x 365 dagen) na dato in rekening brengen (in verband met regels voor het innen van belastingen).

Echter, een begraafplaats kan die kosten alleen in rekening brengen als de rechthebbende van een graf zelf om verlenging van de grafrechten gevraagd heeft of een aanbod tot verlenging geaccepteerd heeft. Grafrechten kunnen niet stilzwijgend verlengd worden. De rechthebbende moet schriftelijk akkoord zijn gegaan. Dan kan de rekening nog jaren later komen, maar men moet wel eerst hebben ingestemd.

Blijkbaar is voor het betreffende graf in 2012 of 2013 door de parochie Lumen Christi geen verlenging aangeboden, hoewel dat wel een dringende wettelijke verplichting was. Het is een van de belangrijkste regels van de Wet op de lijkbezorging. Een rechthebbende heeft er recht op dat alsnog verlengd zou kunnen worden, als hij dat zou willen.

Maar als dat aanbod niet gedaan is en de rechthebbende ook zelf niet heeft aangegeven de rechten te willen verlengen, kan de parochie de rechten nu natuurlijk niet opdringen.

Terzijde: ruim 5 jaar lang een heel belangrijke wettelijke verplichting niet nakomen omdat men een begraafplaats inventariseert, klinkt niet erg overtuigend. Dit is een grote tekortkoming van de begraafplaatshouder.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE