Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten opnieuw betaald


9 juli 2008

Vraag nummer: 5562  (oude nummer: 11054)

Mijn moeder is in 1973 overleden, hebben toen voor 20 jaar grafrechten betaald.Vader is 15 jaar later overleden,opnieuw 20 jaar grafrechten betaald.hadden wij niet nog 5 jaar tegoed van moers graf? dan zou nu niet dit jaar de rechten om zijn ,maar pas over 5 jaar.klopt dit wel

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Op sommige begraafplaatsen was - en is het soms nog steeds - de gewoonte om bij een 2-persoons graf de termijn van 20 jaar telkens te laten ingaan bij elke nieuwe begraving. Juridisch is dat zeer aanvechtbaar; men kan een grafrecht niet per laag of per verdieping van een graf vestigen. Dat is net zoiets als het afzonderlijk verkopen van de kelder, de parterre en de zolder van een huis. Dat kan niet, tenzij je een soort appartementsrechten vestigt, net zoals bij een flatgebouw, maar dat is waarschijnlijk niet gebeurd.

Waarschijnlijk klopt het niet, maar het is nu te laat om er iets aan te doen. Want het speelde (15 jaar na 1973 dus) in 1988 en dan is uw vordering al lang verjaard.

Bovendien is er van een afstand weinig over te zeggen. Je kunt er als jurist alleen iets over zeggen als je het beheersreglement en de akte van uitgifte van het graf onder ogen hebt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE