Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten meer dan 10 jaar verlengen?


16 februari 2007

Vraag nummer: 4638  (oude nummer: 8873)

Vandaag kreeg ik het verzoek om bij een bijzetting waarvan de grafrechten tot 2008 lopen, dit keer de rechten met 30 jaar te verlengen. Dit is door onze verordening niet toegestaan en volgens mij door de wet ook niet, de ondernemer bestrijdt dit en vind tevens dat begraafplaatsen zo zichzelf overbodig maken. Heeft hij gelijk? De ondernemer zegt dus wel en het schijnt ook vaak te gebeuren.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Verlenging met 30 jaar is inderdaad wettelijk niet toegestaan. Ik kan me niet voorstellen dat een zichzelf en de wet respecterende begraafplaatshouder, gemeente of kerk, wel met 30 jaar verlengt. Ik denk dat het een beetje bluf van de uitvaartondernemer is.

Overigens is hier een makkelijke oplossing voor. Als de familie 30 jaar wil vastleggen, kan men bij uw gemeente de eerste 10 jaar verlengen en de resterende 20 jaar regelen bij de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl), die na 10 en 20 jaar nog twee keer een verlenging van telkens 10 jaar verzorgt. Dat is trouwens voor de familie niet duurder dan wanneer men het direct bij de gemeente zou kunnen doen. Misschien zelfs goedkoper.

Het voordeel van het vooruit regelen van een langere termijn via Grafzorg is dat een nabestaande niet tot in lengte van jaren geld in eigen beheer hoeft te houden, dat jaarlijks meetelt bij diens belastingaangifte (box 3) en waar men 1,2% vermogensredementsheffing over moet betalen. En dat ook geheel in diens nalatenschap valt als betrokkene eerder overlijdt, of gedeeld moet worden als er een echtscheiding komt. Een particulier kan geen 'potje voor het graf van zijn ouders' afscheiden van zijn eigen vermogen c.q. spaargeld. Juridisch en volgens de fiscus is het dan gewoon eigen geld met alle gevolgen van dien.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE