Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten en vriendenstichting


6 februari 2006

Vraag nummer: 4266  (oude nummer: 7426)

onze vriendenstichting werd genoemd in het testament van een cliënt.
Via de notaris kregen wij hiervan bericht.
De grafrechten liggen bij de notaris.
Nu wil het personeel dat deze cliënt heeft verzorgd een steen plaatsen. Dat vindt de Stichting Vrienden ok maar de grafrechten liggen bij de notaris. Kunnen deze overgeschreven worden naar de Stichting Vrienden (anders mag er geen steen geplaatst worden) en zo ja wat betekent dit de komende twintig jaar qua kosten?
De Vrienden hebben een relatief klein bedrag gekregen dat niet opweegt tegen twintig jaar grafrechten en onderhoud van het graf.
Wat adviseert u?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als de betreffende cliënt overleden is en begraven is in een eigen graf, dan zullen de kosten van het graf (grafrechten en verplichte onderhoudsbijdragen aan de begraafplaats) waarschijnlijk al wel voldaan zijn uit de nalatenschap. Als een grafsteen geplaatst zou worden, is wellicht nog een extra bedrag verschuldigd aan leges voor plaatsing of een vergunning. Dat kan een klein bedrag zijn, of een wat groter bedrag. Dat soort kosten loopt per begraafplaats heel erg uiteen. Van 0,- tot een paar honderd euro.

Ik kan, als ik de begraafplaats niet ken, niet zeggen wat een en ander de komende twintig jaar qua kosten betekent. Maar ik vermoed dat de basiskosten al voldaan zijn en dat de plaatsing van het monument weinig extra kosten met zich mee zal brengen. Maar u moet het gewoon bij de administratie van de begraafplaats navragen. Als het een gemeentelijke begraafplaats is, bij de gemeente. En anders waarschijnlijk bij een kerkelijk bureau. Leg gewoon de situatie uit en men zal u waarschijnlijk direct kunnen vertellen wat de kosten zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >