Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten en koopbriefje 1979


19 juni 2018

Vraag nummer: 55423

Geachte heer van der Putten,

Ik heb een vraag over een meneer. Deze meneer zijn ouders hebben een grafruimte in 1979 gekocht voor 500 gulden, vastgelegd op een koopbriefje. Hierin werd destijds zijn zusje begraven. Deze grafruimte bevindt zich overigens op een bijzondere begraafplaats, bij een kerk. In 2013 heeft deze man zijn moeder bijgezet in een urn en wil dit jaar hetzelfde doen met zijn vader. De kerkenraad zegt echter dat hij nu grafrechten moet kopen.
De man is van mening dat zijn ouders grafrechten voor onbepaalde tijd hebben gekocht, nu er in het koopbriefje geen termijn staat. En ook omdat hij al jaren niks heeft gehoord over nieuwe grafrechten betalen, pas op het moment dat hij zijn vader wil bijzetten hoort hij dit van de kerkenraad.
Via art. 84 jo. 28 Wet op de lijkbezorging kwam ik er al achter dat dit gaat om een uitsluitend recht. Dit zegt echter niks over de termijn.
De vraag is of hij een grafrecht van onbepaalde tijd heeft op het graf. Kan dit ontleend worden uit het feit dat er geen termijn staat op het koopbriefje? Of moet uitgegaan worden van een bepaalde termijn? Zo ja welke? En is deze man dus geld verschuldigd aan de kerkenraad, voor de afgelopen tijd, al dan niet de komende tijd?

Ik zie uw antwoord graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Lynn

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan de situatie niet beoordelen zonder het betreffende koopbriefje te zien, te weten om welke begraafplaats het gaat en of die begraafplaats een beheersreglement heeft en in 1979 had.
Ook een foto van het grafmonument kan een aanwijzing bevatten.
U kunt of die meneer kan mij die documenten mailen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Voor vervolg zie vraag nummer 55478: 'Grafrechten en koopbriefje 1979 vervolg 1' en vraag 55513: 'Grafrechten en koopbriefje 1979 vervolg 2'.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE