Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten en grafrusttermijn


5 november 2004

Vraag nummer: 3441  (oude nummer: 4888)

Geachte mr.van der Putten,
Het recht van het eigen graf in 1994 afgelopen is. Sinds dit jaar had de rechthebbende aantal verleningsbrieven ontvangen, maar had niet opgereageerd. Nog van verlede jaren had hij achterstallige bedragen, maar heeft dat niet betaald (oninbaar, dwangbevel). In 1998 vond plaats de laatste bijzetting in het graf.
I.v.m. dat de r/h vanaf 1994 geen rechten heeft verlengd, werd er de grafrusttermijn vanaf 1994 t/m 2004 berekend.
Dit jaar heeft de rechthebbende een verlening brief ontvangen, maar wil niet dit graf verlengen, omdat 10 jaar wettelijke grafrusttermijn vanaf 1998 door hem wordt geteld.
Is dit correct?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik begrijp hier niets van. Als in 1994 het grafrecht verlopen is, waarom is dan in 1998 nog een bijzetting toegestaan? Als ik begraafplaatshouder zou zijn geweest had ik dit nooit toegestaan zonder (voorafgaande) betaling van de verlenging. En van de bijkomende termijn om de wettelijke termijn van grafrust voor die bijzetting te garanderen, dus verlenging tot 2008.

Wat de rechthebbende wil is niet correct. Maar ik ben sprakeloos dat uw begraafplaats in 1998 een begraving heeft toegelaten zonder dat de verlenging geregeld was. Dat zou ik nooit gedaan hebben.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE