Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten deels dubbel betalen


28 januari 2011

Vraag nummer: 7844  (oude nummer: 16389)

Mijn moeder is pas overleden en mijn vader 2 jaar geleden. We hebben 2 jaar geleden voor 20 jaar grafrechten betaald. Nu is mijn moeder in datzelfde graf bijgezet. Op de rekening staat dat ik weer 20 jaar moet betalen, maar dan betaal ik eigenlijk voor 38 jaar over een periode van 22 jaar. Is dit normaal en moeten we dat gewoon accepteren? Ik heb de parochie al gemaild en die zeggen dat dit normaal is.

m.v.g. Henry

Antwoord:

Geachte heer,

Zonder de overeenkomst van 2 jaar geleden over de uitgifte van het graf tussen (waarschijnlijk) u(w moeder) en de parochie te zien en de algemene voorwaarden in het beheersreglement van de begraafplaats gelezen te hebben, kan ik geen sluitend antwoord op uw vraag geven.

Ik heb echter wel vaker gehoord dat met name bij katholieke begraafplaatsen voorkomt wat u beschrijft. In de gevallen die ik eerder onder ogen heb gekregen, heb ik moeten vaststellen dat de stellingname en handelwijze van de parochie onjuist is. Wanneer men een grafrecht uitgeeft (verhuurt) voor 20 jaar, is er 2 jaar later geen basis om weer grafrechten (huur) te vragen. Het is net als met een 2 of 3-kamerwoning die men verhuurt: als er na verloop van tijd een 2e of 3e persoon bij komt wonen, mag men niet nogmaals huur vragen. Men huurde immers al de hele woning (het graf) en voor de huur (het grafrecht) doet het er niet toe of er 1, 2 of 3 mensen in de woning wonen. Men mag alleen de kosten van begraven (een verhuizing) in rekening brengen.

Bovendien is het verlengen van een grafrecht eerder dan 2 jaar voor het einde van de lopende termijn, dus eerder dan 18 jaar na de uitgifte van het graf voor 20 jaar, wettelijk niet toegestaan.
Of uw situatie identiek is aan de gevallen die ik eerder gezien heb, kan ik niet zeggen. Daarvoor moet ik alle papieren zien. Maar de kans is wel groot.

Als u er met de parochie samen niet uit komt, kunt u overwegen vervolgens een klacht in te dienen bij de Ombudsman Uitvaartwezen. Zie http://www.klachteninstituutuitvaartwezen.nl/index.html. Dat kan echter alleen als de betreffende begraafplaatshouder is aangesloten bij de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). Of dat het geval is, kunt u navragen bij de parochie en bij de LOB: LOB@begraafplaats.nl.

Op de site van de LOB staan ook sites van een aantal leden: http://www.begraafplaats.nl/ledensites_all/. Misschien staat 'uw' begraafplaats er tussen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE