Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten alvast op naam kind?


10 april 2006

Vraag nummer: 4374  (oude nummer: 7857)

Mijjn vader is kortgeleden komen te overlijden. Is het verstandiger om als enig kind al het graf op mijn naam te zetten? Of kunnen dan de kosten niet door mijn moeder afgetrokken worden bij de belastingen? Zijn er kosten aan verbonden met de overschrijving van grafrechten?
M.vr.gr.
Simone Kolk

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u enig kind bent en ook uw moeder later in het graf zal worden bijgezet, is het inderdaad verstandig om het graf nu alvast op uw naam te laten stellen. Anders moet het in de hectische dagen dat uw moeder overlijdt en dan is er enig risico op fouten. Nu kan alles rustig gebeuren en kunt u controleren of men wel uw naam en adres juist heeft en dergelijke.

Het tenaam stellen van het graf heeft niets te maken met de mogelijkheid voor uw moeder om de kosten van het graf van de inkomstenbelasting en successierechten af te trekken. Als zij de nota maar krijgt en zij de kosten maar zelf betaalt, daar gaat het om.

Als grafrechten later worden overgeschreven, zijn daar soms wel en soms geen kosten aan verbonden. Begraafplaatshouders mogen zelf weten of ze daar kosten voor rekenen. Vroeger was het rekenen van kosten voor gemeenten wettelijk voorgeschreven en lag zelfs het bedrag (fl. 3,-) vast in de wet. Tegenwoordig niet meer. Bij sommige kerkelijke begraafplaatsen is het gratis, of rekent men een klein bedrag. Ook bij sommige gemeenten is het gratis, anderen rekenen een bedrag van een paar euro, weer anderen enkele tientjes. Het rekenen van enkele tientjes is trouwens eigenlijk ook reƫler, omdat men toch weer correspondentie heeft en een nieuwe grafbrief moet opstellen en e.e.a. op verschillende plekken in de (belasting)administratie moet verwerken, wat arbeidstijd en dus geld kost.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >