Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten 2 of 3 keer verlengen


9 februari 2009

Vraag nummer: 6154  (oude nummer: 12290)

Mijn schoonmoeder is overleden, ik wil graag uit de erfenis een bedrag reserveren om de grafrechten te verlengen voor 2 of 3 x 10 jaar extra.
Zijn daar regelingen voor?
Moet er over de rente belasting worden betaald?
Wat is verstandig?

Antwoord:

Men mag grafrechten niet zonder meer tientallen jaren vooruit verlengen. De wet begrenst de verlening maximaal op tien jaar, maar men mag na afloop van die termijn wel telkens opnieuw verlengen. De wetgever wil niet dat er veel graven zijn die lange tijd vooruit betaald worden, zonder dat er misschien iemand is die er naar omkijkt en de boel onderhoudt. Men wil voorkomen dat, zoals vroeger wel vaker voorkwam, een begraafplaats met vervallen graven zit, waar niemand meer verantwoordelijk is of wil zijn.

Als u het geld op een (al dan niet aparte) spaarrekening zet, moet over de rente inderdaad belasting worden betaald. Het bedrag telt namelijk gewoon mee bij het eigen spaargeld in Box 3 van de Inkomstenbelasting. Ook moet het worden verdeeld als u gaat scheiden. Idem verdeling tussen de efgenamen als u zelf overlijdt. De Belastingdienst maakt geen onderscheid tussen 'echt eigen' geld of geld met een bepaald doel.
Maar er is wel een instelling waar u de verlenging van grafrechten vooruit kunt regelen, namelijk Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Als u 2 of 3 keer 10 jaar wilt verlengen, zijn de kosten ook gewoon 2 of 3 keer de tienjaarlijkse kosten. Grafzorg zorgt dan over 10, 20 en 30 jaar voor de verlengingen.

Zie ook

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE