Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrecht voor onbepaalde tijd en geen rechthebbende


28 september 2002

Vraag nummer: 1161  (oude nummer: 1496)

Tue May 11 00:25:27 1999

Is het juist van de gemeente om een graf dat voor onbepaalde tijd is uitgegeven te laten vervallen aan de gemeente indien er geen rechthebbende meer is?

Antwoord:

Tue May 11 01:10:43 1999

Geachte heer of mevrouw,

U vraagt: "Is het juist van de gemeente om een graf dat voor onbepaalde tijd is uitgegeven te laten vervallen aan de gemeente indien er geen rechthebbende meer is?"
Ja, dat kan. In de meeste verordeningen of reglementen van begraafplaatsen staat dat het graf op iemands naam moet staan. Als de rechthebbende is overleden, krijgen nabestaanden meestal een jaar de tijd om een nieuwe rechthebbende aan te wijzen. Als ze dat niet doen kan het grafrecht vervallen. De rechter heeft deze regels in het verleden meermalen bevestigd.

Vaak maakt een begraafplaats niet direct van deze bevoegdheid om het recht te laten vervallen gebruik, maar alleen als er ruimtenood is.

De achtergrond van deze regel is dat men wil weten wie aanspreekbaar is voor het onderhoud, voor als een grafsteen omvalt en schade veroorzaakt aan een buurgraf, etc.
Om te voorkomen dat een 'graf zonder eigenaar' kan vervallen, kan men het grafrecht toevertrouwen aan mensen van een jonge generatie, aan een familiestichting (maar dat is tamelijk kostbaar gezien de organisatorische kosten en fiscale aspecten) of een instelling als Stichting Grafzorg Nederland.

mr W. van der Putten

11 mei 1999

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >