Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrecht voor onbepaalde tijd en elders begraven


22 november 2005

Vraag nummer: 4129  (oude nummer: 6919)

Mijn schoonvader is circa 3 jaar geleden overleden. Eerst nu blijkt dat hij elders in het verleden een grafrecht voor onbepaalde tijd heeft verworven. De desbetreffende gemeente bevestigt dat het grafrecht nog bestaatm aar wil graag weten of de rechthebbende nog leeft. Wat is de beste tactiek om het grafrecht naar één van de familieleden te laten gaan?

Antwoord:

Geachte heer,

Meestal is geregeld in een beheersverordening dat als het grafrecht niet binnen één jaar na het overlijden van de rechthebbende overgeschreven is, het grafrecht vervallen verklaard kan worden. Dat betekent dat er nog een handeling nodig is, het vervallen verklaren. En niet dat het al automatisch gebeurd is.
Ook staat meestal in een verordening dat als er na die termijn van een jaar nog een nabestaande komt die rechthebbende wil worden, dat die dan het graf kan krijgen.

Ik zou de gemeente gewoon vertellen dat uw schoonvader overleden is en dat uw vrouw of een ander familielid rechthebbende wil worden. Wel schriftelijk vragen en als men het schriftelijk weigert kunt u bezwaar aantekenen.
Ik verwacht echter geen probleen in dit soort kwesties.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE