Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrecht voor het leven; graven komen te vervallen?


13 januari 2020

Vraag nummer: 59733

Er staan op mijn naam twee familie graven met daarin grafrecht voor het leven. Nu heb ik via de Gemeenten een brief ontvangen. Dat de graven onder een ander bestemmingsplan gaan vallen, en deze grafrechten komen te vervallen. Buiten dat deze graven al 4 generaties tot de familie behoren en van emotionele waarden zijn. Is de vraag of de Gemeenten dan niet ter compensatie op dezelfde begraafplaats,zo nodig op een andere plaats twee graven aan moet bieden. Waar ook eventueel de lichamelijke resten bij kunnen worden herbegraven.Kan het overdraagbaar recht je zomaar ontnomen worden? Is dit in de wet vastgelegd?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In het algemeen kan een gemeente als eigenaar van een begraafplaats een grafrecht niet zomaar laten vervallen. U hebt het over 'een ander bestemmingsplan'; dat kan geen reden zijn om een grafrecht te laten vervallen.
Misschien gaat het om een begraafplaats die al eerder gesloten is verklaard; dan kan ik de opmerking over een bestemmingsplan plaatsen. Maar anders is dat onzin.

Als een begraafplaats gesloten wordt, kan het soms zo zijn dat compensatie moet worden aangeboden. Dat kan in de vorm van andere graven zijn.

Maar het is maar de vraag of dat hier het geval is. Het vraag is te vaag om conclusies te kunnen trekken. Een ander bestemmingsplan alleen, kan de oorzaak niet zijn. Er moet meer aan de hand zijn.

Als u wilt dat er actie tegen wordt ondernomen, kunt u mijn adviesbureau voor advies en bijstand in de arm nemen. Het adres staat in de Bedrijvengids van deze site (https://www.uitvaart.nl/bedrijvengids/juridisch-advies). Dat wordt dan een betaald advies. Dan heb ik ook kopieën nodig van de correspondentie van de gemeente, grafaktes en alle andere documenten die op de graven betrekking hebben.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE