Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrecht verlengen als men niet hecht aan familiegraf


13 augustus 2018

Vraag nummer: 55843

2007 werd in het testament een legaat afgegeven op het familiegraf vrij van rechten en kosten aan de zoon.
Onze vraag is of de anderen nu verplicht zijn om mee te bepalen aan de grafrechten voor de volgende jaren. Ook als zij die niet hechten aan familiegraven. Daarbij kiest men ervoor om voor een veel langere termijn dit vast te leggen en te betalen. Tegen die tijd worden onze kleinkinderen en achterkleinkinderen er dan mee geconfronteerd, ook dat willen wij voorkomen. Bij voorbaat dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik zou niet weten waarom andere erfgenamen - die u waarschijnlijk bedoelt - dan de zoon verplicht zouden zijn om mee te betalen aan de grafrechten voor de volgende jaren, als dat geen verplichting in het testament was. Dat is ieders persoonlijke keuze. Ook de zoon heeft geen verplichting een of meer verlengingen te betalen.

Als de erflater gehecht zou hebben aan het langdurig voortbestaan van het graf, zonder kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen ergens mee te belasten, dan had de erflater dit zelf kunnen regelen bij de stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Dat had de erflater al bij leven kunnen regelen, ook voor een graf dat toen nog niet bestond. Maar ook bij testament.

Nabestaanden die alsnog een lange termijn voor een familiegraf willen regelen om kleinkinderen en achterkleinkinderen er niet mee te belasten, kunnen ook bij Grafzorg Nederland terecht.

Maar mensen die niet hechten aan familiegraven hebben geen enkele verplichting om iets te regelen of ergens aan mee te betalen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: aankoop en behoud van een graf voor eeuwig mogelijk?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE