Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafrecht overschrijven na dood via testament

2 augustus 2009

Vraag nummer: 6767 (oude nummer: 13517)

geachte heer van putten. ik heb de grafrechten van mijn moeder en zoontje hun graven. nu zou ik graag willen dat na mijn overlijden de grafrechten overgaan naar mijn vrouw. zodat ik zeker weet dat als ik kom te overlijden alles goed geregeld is. kan ik dit alvast laten opnemen in mijn testament? of moet mijn vrouw na mijn overlijden het grafrecht via de gemeente opvragen. of is er nog iets anders mogelijk zodat ik zeker weet dat na mijn overlijden mijn vrouw de grafrechten krijgt. mijn vrouw is het hier wel mee eens. met vriendelijke groeten j.roorda

Antwoord:

Geachte heer,

Als u 100% zekerheid wilt dat de grafrechten van de graven van uw moeder en zoontje in handen van uw vrouw komen, kunt u ze nu al over laten schrijven. In het geval dat uw vrouw eerder dan u zou komen te overlijden, kunt u zelf direct de grafrechten weer bij de gemeente opvragen.

Als u komt te overlijden, kan uw vrouw de rechten opvragen. Als er kans bestaat dat een ander waar u misschien wat minder vertrouwen in zou hebben, de rechten zou opvragen is het verstandig als uw vrouw dat onmiddellijk na uw overlijden doet. Een kort briefje aan de gemeente waarin zij mededeelt dat u bent overleden en zij de rechten vraagt, is voldoende.
Het is verstandig om inderdaad in uw testament op te laten nemen dat de rechten op naam van uw vrouw moeten komen. Dat is altijd een stok achter de deur, voor het geval ergens onduidelijkheid over zou bestaan, of als een ander ze zou willen opvragen. Maar het is niet de ultieme oplossing. Uw vrouw zal ze altijd moeten opvragen; de gemeente kent het testament immers niet.
Als een ander de rechten eerder zou opvragen en van de gemeente zou krijgen, kan uw vrouw ze niet meer van de gemeente krijgen. Maar dan kan zij ze wel vragen van de persoon die de rechten eerder heeft gekregen. Zonodig met behulp van de rechter.

Voor het geval u en uw vrouw geen nakomelingen meer zouden hebben die zich om de graven zouden bekommeren, kunt u ook overwegen om de rechten in handen te geven van de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder