Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrecht opeisen en verhalen steen op erfgenamen


17 januari 2006

Vraag nummer: 4233  (oude nummer: 7301)

Kan iemand die het grafrecht heeft opgeeisd (ouders) de kosten van de steen, die zonder overleg is geplaatst, verhalen op de erfgenamen ( ex echtgenoot en kinderen) ?
Ergenamen hebben begrafenis die ook zonder overleg is georganisserd, door de ouders, wel betaald.

m.vr.gr.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De kosten van een grafsteen behoren tot de normale kosten van een begrafenis, die voor rekening van de nalatenschap (en dus de erfgenamen) komt. Dat is het principe.

Men hoeft als opdrachtgever van een begrafenis niet per se met alle erfgenamen tot overleggen of tot overeenstemming te komen. Het is natuurlijk wel goed als het zou gebeuren, maar soms is dat niet mogelijk vanwege slechte verhoudingen of andere redenen. Erfgenamen zijn dan toch verplicht de kosten van de grafsteen te betalen. Tenzij de kosten onredelijk hoog zijn, maar dat zijn ze niet snel. Onredelijk is als een grafsteen 10.000,- zou kosten. Maar niet 2.000,-, 3.000,- of 4.000,-, dat is normaal.

Maar ik begrijp uit uw vraag dat de ouders in dit geval de begrafenis niet hebben geregeld. Dan ligt het anders.

Personen die het grafrecht opeisen, maar geen opdrachtgever van de begrafenis waren en die geen rechthebbende van het graf zijn, mogen geen grafsteen plaatsen en kunnen dus ook niet de kosten verhalen. Maar dan kunnen ze ook niet legaal de steen plaatsen. Dat de begraafplaatshouder dat toestaat of laat, lijkt mij niet in de haak. Tenzij de begraafplaatshouder zijn of haar zaken niet op orde heeft en/of steken laat vallen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE