Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrecht op naam van een ander dan de opdrachtgever


28 oktober 2018

Vraag nummer: 56534

Mijn broer is vorig jaar overleden en is begraven in Biggekerke. Ik heb de begrafenis geregeld en gezorgd dat deze betaald is. Financieel was e.e.a. niet geregeld door mijn broer maar ik vond dat hij toch een nette begrafenis moest krijgen. Vanuit zijn kinderen en ex vrouw werd ook niets geregeld. Nu alles geregeld is wil ik een steen plaatsen op het graf maar dat word tegengehouden door zijn laastste vriendin. Het blijkt dat de gemeente haar de grafrechten heeft gegeven. Kan dit zomaar? Ze hadden wettelijk niets vastgelegd, waren ook niet getrouwd. Het grafrecht had net zo goed naar zijn buurman kunnen gaan, wie bepaald dit nu? Heb ik als broer ook geen inspraak hierin? Hoop dat u mij kan helpen. We zijn een jaar verder en ligt nog steedes niets op het graf. Vriendelijke groeten Michel

Antwoord:

Geachte heer,

Als u de begrafenis geregeld en betaald hebt, ligt het voor de hand dat de uitvaartverzorger namens u om de uitgifte van een graf heeft gevraagd. Als dat zo is, kan de gemeente niet zonder uw toestemming het graf op naam van de laatste vriendin van uw broer zetten.

De zaak begint dus met nagaan hoe het opdrachtformulier er uit zag waarmee de uitvaartondernemer bij de gemeente de begrafenis heeft aangemeld. Stond uw naam daar op of niet?

Als er niets op het formulier stond, of als er geen formulier was, komt de vraag naar voren of de uitvaartondernemer u heeft aangemeld als rechthebbende voor het nieuwe graf. En of hij dat nu nog kan aantonen.

Over wat er verder wel of niet kan gebeuren valt veel te zeggen, maar is speculeren als niet eerst de basisfeiten bekend zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >