Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrecht ongevraagd verlengd? Nog bijbetalen?


14 mei 2018

Vraag nummer: 54921

Geachte Mr. van der Putten,

Wanneer de tijd verlopen is ben je dan als nabestaande verplicht te betalen voor de jaren dat graf er nog is.
Zonder toestemming gegeven te hebben dat het graf moet blijven na de 20 jaar dat ervoor betaald was, zijn er zonder dat ik het wist 10 jaar bijgekomen??? Graf is er nog steeds, wel mooi.

Bedankt voor het antwoord.

Hoogachtend,

J. Schoutsen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Bij een eigen of particulier graf met een uitsluitend recht krijgt men voor afloop van de termijn een aanbod om te verlengen. Een begraafplaats is wettelijk verplicht om een verlenging aan te bieden. Maakt men daar geen gebruik van, dan ontstaan er later geen verplichtingen.

Het is goed denkbaar dat als het grafrecht niet verlengd is, het graf toch nog een of meer jaren blijft liggen. Dat kan meerdere redenen hebben. Begraafplaatsen ruimen soms niet graag monumenten snel op, omdat dat de begraafplaats een kaal uiterlijk geeft. Of soms ruimt men monumenten eens in de zoveel jaar, om dat efficiƫnt te kunnen doen. Want het verwijderen en het afvoeren van de gedenktekens kost natuurlijk geld.

Dat het graf er nog ligt geeft natuurlijk geen enkele garantie. Beheerders van begraafplaatsen geven vaak mensen de keus voor een locatie. Het komt dat soms voor dat men bij een overlijden kiest voor een plek in de nabijheid van familie. Dan kan het zomaar zijn dat binnen enkele dagen op de u vertrouwde plek iemand anders is begraven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Overigens, als u eind van de maand tijd hebt, attendeer ik u graag op de Week van de begraafplaats. Ik kreeg de Weekkrant van de Week van de begraafplaats toegestuurd en was aangenaam verrast door de inhoud. Van 26 mei tot 3 juni 2018 hebben veel begraafplaatsen Open dagen, waarbij op bijzonderheden van de begraafplaats wordt geattendeerd, zoals grafkunst. Zie www.WeekvandeBegraafplaats.nl.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE