Grafrecht natuurbegraafplaats fiscaal aftrekbaar?


23 november 2013

Vraag nummer: 36491

wij zijn geintereseerd in natuurbegraafplaats Heidepol, te Arnhem, Harderwijkerweg, waar een eeuwig durende plaats gekocht wordt. Vraag: zijn deze grafkosten fiscaal aftrekbaar ?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Zoals u aan alle antwoorden op de vragen van de afgelopen jaren in de subrubriek 'Belastingen' kunt zien, is er sinds 2009 voor uitvaartkosten geen aftrek voor de inkomstenbelasting meer mogelijk. Onder uitvaartkosten vallen alle denkbare kosten met betrekking tot een begrafenis of crematie, zoals de kosten van de uitvaartverzorger, het rouwvervoer, de kist of lijkwade, een graf, urnennis, grafmonument enz.

De kosten van een graf kunnen nog wel fiscaal aftrekbaar zijn van de erfbelasting, als zij na iemands overlijden uit diens nalatenschap worden voldaan. Maar het woord 'aftrekbaar' is dan niet zo toepasselijk; deze kosten verlagen de omvang van de nalatenschap dus ook het bedrag dat erfgenamen kunnen erven en waar zij (soms) belasting over betalen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn