Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrecht (ik wil niet dat vader of zijn 2e vrouw in graf moeder wordt begraven)


6 maart 2009

Vraag nummer: 6244  (oude nummer: 12429)

Hallo,
Wij hebben een vraag het is namelijk zo dat onze moeder in 1984 is overleden en is begraven de grafrechten zijn voor 30 jaar betaald door onze vader. Hij heeft dus de grafrechten. Nu hebben wij geen contact met onze vader door prive problemen die niet oplosbaar zijn.
Onze vader is hertrouwd.
De vraag is kunnen wij de kinderen op een of andere manier voorkomen dat hij of zijn vrouw bij overlijden bijgezet wordt bij onze moeder? De gemeente zie geen optie's en kwam met de mededeling dat het een tweepersoonsgraf is maar omdat onze moeder al langer dan 20 jaar dood is de resten van haar zelfs geschud kunnen worden zodat er weer twee mensen in begraven kunnen worden. Kunnen wij de grafrechten overnemen? Of voor bijzetting van andere overleden personen ons moeder laten herbegraven of cremeren? En hoe moet je dat dan regelen?
De grafrecht loopt af op xx-xx-2014 de vrouw van onze vader is ziek of ze zolang overleefd is niet te voorspellen. Dus wij kinderen zoeken andere oplossingen dan wachten tot het grafrecht stopt.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U kunt de grafrechten zonder medewerking van uw vader niet overnemen. U kunt ook niet zonder zijn toestemming de stoffelijke resten van uw moeder laten opgraven en herbegraven of laten cremeren. U kunt ook niet voorkomen dat de nieuwe echtgenote van dit vader in het graf wordt begraven.

Eventuele rechtszaken hierover zijn kansloos, tenzij u een testament van uw moeder hebt waarin dit soort situaties in duidelijke bewoordingen zijn uitgesloten.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek Begraven > Graf overschrijven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE