Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrecht en onderhoudskosten in Hilversum nieuw?


2 maart 2016

Vraag nummer: 45407

Goedemiddag.
Mijn vraag aan u is: in september 2015 werd ons gevraagd of wij een verlenging van de grafrechten van onze ouders wilden. Wij hebben daar, voor 5 jaar , ja op gezegd. Prijsopgaaf gevraagd, bleek ruim € 500 te zijn. Daar werd niet over onderhoudskosten gesproken. Nu ,een paar weken terug krijgen wij ineens een nota voor onderhoudskosten van € 156.,voor één jaar is dat niet vreemd ? Wij hebben dat nog nooit betaald voor een graf , dat 30 jaar oud is .Het gaat over de Zuider begraafplaats in Hilversum. Weet u of dit nieuw is ? Telefonisch word ik niet wijzer van het geheel. Graag uw reactie , bij voorbaat dank , mvg G. Mollema

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het is bij de meeste begraafplaatsen gebruikelijk dat men zowel grafrechten/huur als onderhoudsbijdragen aan de begraafplaats betaalt. Voor grafrechten is er een wettelijk voorschrift dat 5 jaar een minimumtermijn is. Onderhoudskosten worden meestal voor gelijke termijnen als het grafrecht in rekening gebracht, maar soms heeft men de keus tussen jaarlijks betalen of een aantal jaren vooruit betalen.

Als men u in vorig najaar gezegd heeft dat een verlenging van 5 jaar ruim € 500,- kost, zonder het over de onderhoudskosten te hebben, is dat vreemd. Verlengingen worden gewoonlijk schriftelijk aangeboden en ik kan mij niet voorstellen dat dan de onderhoudskosten niet genoemd zijn. Ook al omdat er de keuze is tussen direct 5 jaar afkopen of jaarlijks betalen.

U wilt weten of onderhoudskosten nieuw zijn, in Hilversum. Ik kan u zeggen dat dat niet het geval is. Ik heb in mijn archief een Beheersverordening voor de begraafplaatsen uit 1962 en een Verordening Begrafenisrechten uit 1996 van de gemeente Hilversum. In beide verordeningen worden de onderhoudsrechten genoemd.
Ik vermoed dat 30 jaar geleden voor het graf van uw ouders de onderhoudskosten meteen voor 30 jaar zijn afgekocht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE