Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafonderhoud niet meer betalen


8 januari 2014

Vraag nummer: 36942

wat gebeurd er als ik de grafrechten van mijn moeder niet meer betaal? Ik heb nooit geweten dat ik nog 15 jaar de rekening zou krijgen bij mijn vader was het allemaal geregeld.Bovendien heb ik met mijn moeder geen enkele band vanaf mijn jeugd tot aan haar dood ze was verdwenen dus voel me eigenlijk ook niet verplicht.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Uw vraag is niet helemaal duidelijk. In de kop van de vraag noemt u 'grafonderhoud' en in de tekst hebt u het over 'grafrechten'. Dat zijn verschillende dingen.

Als u de grafrechten niet meer verlengt, eindigt het bestaan van het graf. Het graf kan dan worden geruimd. En natuurlijk ook het grafmonument.

De kosten van grafonderhoud zijn soms verplichte bijdragen aan het onderhoud van de begraafplaats. Maar soms is onderhoud van het graf een optie waar men voor kan kiezen; maar waar men dus ook van af kan zien.

Als het om verplicht onderhoud gaat, maar de grafrechten nog gewoon doorlopen, kan de begraafplaatshouder een incassoprocedure starten. De extra kosten van incasso zijn dan voor uw rekening. Dan is niet-betalen niet aan te raden.
Als het om niet verplicht onderhoud gaat, gebeurt er niets als u niet betaalt. Nu ja, het onderhoud wordt dan niet meer uitgevoerd, maar daar zit u waarschijnlijk niet mee.

Als het onderhoud verplicht is, maar u het niet meer wilt betalen, kunt u afstand doen van het graf. Dan kan het graf verdwijnen en geruimd worden.
Als u afstand doet, vervallen open staande facturen niet. Die moet u nog betalen.

Kortom: informeer eerst bij de administratie van de begraafplaats naar de status van de kosten: zijn ze verplicht of niet? En wat de gevolgen zijn van het niet meer betalen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van hun ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE