Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafkelder kosten openen en sluiten


10 december 2015

Vraag nummer: 44505

Geachte heer Van der Putten,

Op 9 okt j.l hebben we onze moeder bij gezet in een bestaand grafkelder . nu hebben we een factuur ontvangen van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug waar de Gemeente Leersum onder valt.
volgens de heffingsambtenaar hebben ze de grafkelder geopend en gesloten die dag en ook een ambtenaar was die dag aanwezig .het bedrag is €1200,-
tevens heb ik een factuur van de begrafenisondernemer ontvangen voor het openen en sluiten van de grafkelder € 350,-
Wie moet ik betalen en wat een verschil
graag u reactie

met vriendelijke groet,
Mevr D.L. Bouman-Doornenbal

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In de 'Verordening van heffing en invordering van lijkbezorgingsrechten 2015' van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar de voormalige gemeente Leersum sinds 1 januari 2006 onder valt, staat: Voor het begraven van een lijk in een particulier graf van een persoon van 12 jaar of ouder, wordt geheven: EUR 1.161,-.

Dit zijn de kosten van het open maken en later weer sluiten van het graf. In dit tarief zitten eigenlijk voor een deel ook de kosten van het hebben van een begraafplaats versleuteld. Het hebben van een of meer begraafplaatsen is voor een gemeente een dure aangelegenheid. Alle gemeenten leggen er geld op toe. Er bestaat geen gemeente die er een cent aan verdient. Men probeert op allerlei manieren inkomsten te krijgen en het tarief voor het (kunnen) begraven van een overledene is er een.

De gemeente maakt geen onderscheid in de kosten van het openen van een zandgraf (waarbij flink gegraven moet worden) of het openen van een grafkelder. Iedereen betaalt dezelfde belasting. Want dat is het eigenlijk: een belasting.
Bij alle belastingen is het zo: daar kunt u niet onderuit. Dat geldt ook voor deze belasting.

Ik begrijp niet goed hoe de begrafenisondernemer een factuur kan sturen voor het openen en sluiten van de grafkelder. Wel voor het feitelijke begraven, ofwel het laten zakken van de kist. Daar is personeel voor nodig en dat kost werktijd.
Ik zou u adviseren om op de factuur te kijken of de ondernemer nog een ander bedrag noemt voor het laten zakken van de kist in het graf. Als dat niet zo is, moet u voor 'het openen en sluiten van de grafkelder' lezen: 'het plaatsen van de kist in de grafkelder'.
Als er naast 'het openen en sluiten van de grafkelder' ook 'het plaatsen van de kist in de grafkelder' staat (in iets andere bewoordingen waarschijnlijk), dan klopt er iets niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE