Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafkelder is lek


5 april 2016

Vraag nummer: 45768

Geachte heer Van der Putten,
sinds 1900 maakt de familie gebruik van een 10 persoons grafkelder op Oud Eik en Duinen. Dit nog steeds naar volle tevredenheid.
Voorgaande uitvaart stamt van 35 jaar terug. Toen waren de reeds geplaatste kisten nog zichtbaar. Thans 2 maanden terug heeft de laatste bijzetting plaatsgevonden. Er is geen kist meer in zijn geheel waarneembaar. De ijzeren balken waarop de kisten geplaatst worden zijn deels doorgeroest. Al het hout van de kisten is verteerd, alle knoken liggen dus op de bodem. Het betreft een kelder van 5 kisten diep en 2 naast elkaar. De kelder kent van origine 1 deksel wat zich aan de linkerbovenzijde bevindt. Aan de rechterzijde ligt aarde maar mensen kunnen hieroverheen lopen om de bocht af te snijden. Daarnaast staat een hele grote boom. Nu vond het personeel het ook wel een vreemde situatie maar de kelderwand aan de zijde van de boom kent een scheur. Het plafond waarover je kan lopen (??) is van gemetselde bakstenen die door de licht gewelfde vorm genoeg stevigheid zouden moeten bieden. Natuurlijk zal ook metselwerk tussen de bakstenen in 115 jaar niet meer 100% zijn.
Conclusie is dan ook dat de kelder nat is. Nu heeft de opzichter voorgesteld om er iets van een bedekking op de rechterhelft te plaatsen met een struik waarvan de wortels vocht zoeken. Wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor de wanden en het dak van de grafkelder.
Jaarlijks worden de onderhoudspenningen voldaan en wordt onderhoud uitgevoerd.

Ik hoop dat u mij een beetje op weg kan helpen zodat ik weet waar ik het over heb als ik samen met de opzichter verder ga om het probleem aan te pakken en op te lossen.

Hoogachtend,

D.A. Henny
N. Zeelenbergsingel 279
3066GA Rotterdam
06-49895038

Antwoord:

Geachte heer,

Om te weten wie verantwoordelijk is voor de staat van een grafkelder, onderhoud en reparaties, moet u kijken naar de akte van uitgifte van het graf en het beheersreglement of de algemene voorwaarden van deze bijzondere (in de zin van niet-gemeentelijke) begraafplaats.
Ik heb die stukken niet.

In algemene zin is het zo dat als men een keldergraf huurt, als kelder, de eigenaar van het terrein verantwoordelijk is voor de staat van de kelder. Maar als men alleen een graf huurt en er op eigen kosten en verantwoordelijkheid een kelder kan plaatsen, de rechthebbende op het graf verantwoordelijk is voor de staat van de kelder.
Ik gebruik voor de eenvoud hier het woord 'huur', maar het gaat over het vestigen van uitsluitende grafrechten, onder welke benaming ('koop', 'huur', 'gebruiksrecht' e.d.) ook.
Maar wat in algemene zin zou gelden is niet zo relevant; men moet echt de originele stukken van dit graf zien om conclusies te kunnen trekken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE