Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafkelder bouwen 1


16 april 2020

Vraag nummer: 60519

Goedendag,

Ik heb een vraag betreft het bouwen van een grafkelder. Onze familie wil graag onze voorouders en nakomelingen van ons geslacht na overlijden laten bijzetten in een grafkelder. Zijn hier eisen aan verbonden? Mag het alleen op een begraafplaats gebouwd worden? Mag een kist dan ook van een ander materiaal zijn dan van hout? De kisten zouden dan eigenlijk niet moeten vergaan. De kist wordt immers niet teraardebestelling besteld. Een mausoleum kan ook een optie zijn, maar onze voorkeur gaat toch echt uit naar dit. Alvast hartelijk dank!
Hartelijke groeten!

Antwoord:

Geachte heer,

Dat kan.

Er zijn begraafplaatsen die geen grafkelders toestaan en begraafplaatsen die dat wel doen. U kunt dus bij de administratie van een begraafplaats nagaan of er grafkelders geplaatst mogen worden en aan welke voorwaarden die moeten voldoen. Soms hebben begraafplaatsen ook grafkelders te koop.

Elke begraafplaats kan eigen eisen aan een grafkelder stellen. Ze kunnen van beton of van baksteen of andere steen zijn. Soms hebben ze een bodem, soms niet. Er zijn natuurlijk verschillende formaten.

Een grafkelder is een graf. Men mag in Nederland overledenen alleen in een graf op een begraafplaats begraven. Grafkelders moeten daarom op een begraafplaats liggen.

Men kan ook op een (nog) niet-bestaande begraafplaats een grafkelder laten bouwen. Maar dan moet de ondergrond de formele status van begraafplaats krijgen. Zoals iedere begraafplaats moet ook die begraafplaats aan bepaalde eisen voldoen. Zie de vragen in de subrubriek 'Graf / begraafplaats op eigen grond'. Er moet dan een terrein zijn van minstens een paar hectare.

Kisten moeten van hout zijn. Men kan ook iemand begraven in een wijkwade of iets dergelijks. Men mag een overledene niet in bijvoorbeeld een kist van kunststof of metaal begraven. Dan vergaat het lichaam namelijk niet. Er moet voldoende zuurstof bij het lichaam kunnen komen. De wet stelt als doel dat uiteindelijk iedere begraven persoon tot stof wederkeert.

U kunt het woord 'grafkelder' in mijn antwoord ook vervangen door het woord 'mausoleum'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag nummer 60522 'Grafkelder bouwen 2' en vraag 60974 'Grafkelder bouwen 3'.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE