Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafhuur bijbetalen juist?


9 maart 2003

Vraag nummer: 2058  (oude nummer: 2451)

Sun, 9 Mar 2003 15:51

Sinds 8 maart 1999 ligt begraven mijn vader, het betreft een 30 jarig huurgraf 2 lagen, de vervaldatum van dit graf is 8 maart 2029, grafhuur was f. 900,--. Grafrechten huurgraf f. 250,--. Mijn moeders begrafenis is 14 februari 2003. Nu moet er wederom grafrechten huurgraf 131,60 euro, grafhuur 30 jaren 490,08 euro en bijhuur 63,98 euro betaald worden, ik wilde u bij deze vragen of dit juist is.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik weet niet of het juist is. Ik neem aan van wel want begraafplaatsen zullen in de regel zelf het beste hun voorwaarden en tarieven kennen. Maar op het eerste gezicht klinkt het vreemd om wederom grafhuur te betalen.

De meeste begraafplaatsen geven, als ze een graf uitgeven, meteen de hele plek verticaal uit. Ongeacht of er 1, 2 of 3 personen begraven worden; de huur is dan hetzelfde.

Echter, er is ook een klein aantal begraafplaatsen waar men telkens per laag in dat graf huur vraagt. Waarschijnlijk is dat bij de begraafplaats van uw ouders ook het geval. De hoogte (eigenlijk laagte) van de tarieven doet dat ook vermoeden, want de kosten zijn aan de lage kant. Tenminste, afgezet tegen wat een landelijk gemiddeld tarief is.

En verwarrend is ook dat men de term 'grafrechten' soms gebruikt om de kosten van het openen en het sluiten van het graf aan te duiden, terwijl de meeste begraafplaatsen de term 'grafrecht' gebruiken in de zin van 'grafhuur'.

U kunt echter de voorschriften (beheersverordening of beheersreglement) en een tarieflijst opvragen en daar moet u uit kunnen opmaken of er per inlage/laag betaald moet worden.

mr W.G.H.M. van der Putten

9 maart 2003

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE