Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafconcessie en foute begrafenis


22 februari 2017

Vraag nummer: 49766

Geachte Heer

Bij het overlijden van mijn vader heb ik een concessie genomen voor een dubbel graf, en dit gezien er in Leopoldsburg niet bijgegraven mag worden.Nu hebben ze naast mijn vader iemand begraven , zodat er geen plaats is voor een dubbel graf.Dus hebben ze iemand anders begraven op de plaats dat voor mijn moeder bestemd was.Wat zijn mijn rechten en wat kan de gemeente doen om de fout recht te trekken? Dank

Etienne

Antwoord:

Geachte heer,

Als u een concessie hebt op een dubbel graf, mag er niet iemand anders zonder uw toestemming in dat graf begraven worden.
Ik ken het Belgische recht niet, maar in Nederland kan de rechthebbende van het graf (de houder van de grafconcessie) eisen dat de onrechtmatig in het graf begraven persoon opgegraven en herbegraven moet worden. En wel zo snel mogelijk.
Ik vermoed dat het in Belgiƫ niet wezenlijk anders zal zijn.

In Nederland zijn er verschillende van dit soort gevallen geweest. Als de eigenaar van de begraafplaats zijn fout niet wilde rechtzetten, zijn rechtszaken gevoerd die door de rechthebbende gewonnen zijn.

Een herbegraving is natuurlijk ook heel vervelend voor de nabestaanden wiens dierbare verkeerd begraven is. Maar de exploitant van de begraafplaats moet zijn fout herstellen. Uw moeder heeft er volledig recht op om naast uw vader te komen rusten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE