Grafakte kwijt


16 mei 2015

Vraag nummer: 42324

Helaas kan ik de grafakte niet vinden. Is het mogelijk om een kopie bij de gemeente of administratie van de begraafplaats op te vragen?

Antwoord:

Geachte heer,

Het is eerst de vraag hoe oud het graf is en of er wel een grafakte bestaat. Tot 1 juli 1991 was het namelijk niet wettelijk verplicht om een grafakte of andere schriftelijke bevestiging van de uitgifte of verlenging van gebruiksrechten van een graf uit te geven. Als het een graf van voor 1991 is, bestaat dus de kans dat er geen grafakte was.
Uiteraard was en is het ook los van de wettelijke verplichting altijd verstandig om afspraken over een graf in een overeenkomst (of bij gemeenten: een besluit of beschikking) neer te leggen.

Maar in alle gevallen moet een er bewijs van het bestaan van grafrechten zijn. Als de houder van de begraafplaats geen akte uitgaf, moest hij natuurlijk altijd wel het graf en wie rechthebbende was in zijn administratie opnemen. Natuurlijk kunt u daar bij de administratie van de begraafplaats een afschrift van opvragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn