Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf voor onbepaalde tijd


17 april 2020

Vraag nummer: 60533

Zijn er begraafplaatsen waar eeuwige rust geldt, liefst in omgeving Almere?

Antwoord:

Geachte heer,

Er bestaan in Nederland geen 'gewone' begraafplaatsen die eeuwige rust kunnen garanderen, behalve Joodse begraafplaatsen en sinds kort ook een paar Islamitische begraafplaatsen.

Op gewone gemeentelijke of kerkelijke begraafplaatsen kan men soms wel graven voor onbepaalde tijd aanschaffen. Dat is wat men in Nederland gewoonlijk 'eeuwigdurend' noemt. Het is zo dat graven voor onbepaalde tijd op gewone begraafplaatsen ook eeuwen oud kunnen worden, mits men maar de juiste dingen regelt. Dat kan ook op begraafplaatsen waar men geen graven voor onbepaalde tijd uitgeeft. Wie het juiste regelt, kan ook daar een graf eeuwen lang in stand houden.

Wat moet men dan regelen?

- Men moet regelen dat een graf altijd op naam staat van een rechtspersoon die voor het graf verantwoordelijk is. Ik noem 'een rechtspersoon', omdat gewone personen, mensen dus, niet lang genoeg leven. Dan moeten ze regelen dat een andere persoon het tijdig overneemt. Maar dat gaat een normaal mens niet regelen op jeugdige leeftijd, terwijl je ook op jeugdige leeftijd plotseling kunt komen te overlijden. Rechtspersonen overlijden niet.

- Men moet regelen dat er voldoende geld is om grafrechten voortdurend te kunnen verlengen. Dan kom je weer bij een rechtspersoon uit. Want bij een particulier speelt dat die aangifte moet doen van spaargeld voor de inkomstenbelasting. Bij een beetje spaargeld betaal je tegenwoordig 1,8% vermogensrendementsheffing per jaar. Dat lijkt niet veel, maar als iemand geld voor een verlenging over 50 jaar op zijn spaarrekening heeft staan, is er na 50 jaar al grofweg 50 x 1,8% is 90% naar de Belastingdienst vertrokken. Dat schiet niet op. Een rechtspersoon heeft geen last van inkomstenbelasting en van vermogensrendementsheffing. Een rechtspersoon moet wel winstbelasting betalen, maar het beheer van geld om grafrechten te verlengen is geen winst en dus vrijgesteld.

- Een grafrecht kan volgens de wet vervallen als het grafmonument ernstig verwaarloosd is. Dus als het monument gebroken of omgevallen is en de belettering niet meer leesbaar is. U moet dus zorgen voor onderhoud op lange termijn. Hoe doet u dat? U kan het inmiddels al raden: via een rechtspersoon.

Het klinkt als een verkooppraatje, maar het is ook gewoon een feit dat er in Nederland slechts 1 rechtspersoon is die dit soort zaken regelt: de stichting Grafzorg Nederland in Velp. Die heeft al duizenden graven in beheer, waar dit zo voor geregeld wordt. Zie www.grafzorg.nl.

Grafzorg Nederland heeft ook in Almere graven voor onbepaalde tijd.
U kunt natuurlijk altijd om een vrijblijvende offerte vragen.

Zie over de aankoop en het behoud van een graf voor onbepaalde tijd / eeuwig:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE