Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf verdwenen


26 april 2015

Vraag nummer: 42194

Ik heb een vraag mijn zus is overleden in 1984 en toen ik vanochtend naar het kerkhof ging was het graf verdwenen? Ik heb helaas geen contact meer met mijn andere zus en ouders, maar kan dit zomaar zonder mij als broertje daarvan in kennis te stellen?

Ik ben u erkentelijk voor uw reactie!

Antwoord:

Geachte heer,

Een graf uit 1984 is waarschijnlijk uitgegeven voor 20 jaar, waarna de rechten/huur nog eens met 10 jaar verlengd zijn. Of misschien is het graf destijds al meteen voor 30 jaar uitgegeven. Als de rechten door de rechthebbende niet verlengd kan het graf inderdaad geruimd worden. Dat zou in 2014 dan al gekund hebben.

Een begraafplaatshouder is niet verplicht om broers/zussen of ouders/kinderen, ooms en tantes etc. van een overledene te informeren over het niet verlengen van de rechten op het graf door de rechthebbende. Een begraafplaatshouder weet ook niet wie broer, zus of anderszins familie is en waar die woont.
Ook de rechthebbende op een graf is niet verplicht om familieleden en bekenden te informeren of zijn besluit de grafrechten niet te verlengen.

Ik adviseer broers, zussen, kinderen of andere personen die het belangrijk vinden dat een graf in stand wordt gehouden, om hun naam en adres bij de begraafplaatshouder bekend te maken en hem te vragen om hen te waarschuwen als de rechthebbende de grafrechten niet verlengt, zodat zij het graf kunnen overnemen.

In dit geval is het misschien zo dat de inhoud van het graf nog intact is en dat alleen het grafmonument verdwenen is.
Normaal wordt, als de huurtermijn verlopen is, eerst het grafmonument geruimd en worden botten pas verwijderd als het graf aan een andere familie ter beschikking wordt gesteld. Als dat nog niet gebeurd is, dan kunt u de begraafplaatshouder vragen om het graf aan u uit te geven. Dan kunt u er zelf een monument(je) op plaatsen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over het behoud van een graf voor eeuwig:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE