Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf verdwenen; grafrechten dubbel uitgegeven


25 juni 2016

Vraag nummer: 46565

Ik heb de grafrechten van het graf van mijn opa. De papieren zijn getekend door B&W. Voor dit graf heb ik zo'n 55 jaar gezorgd. Enkele maanden geleden was het graf opeens verdwenen. De gemeente had de grafrechten recent, dus na mij, aan een tweede persoon verstrekt. Men gaf aan dat de administratie niet op orde is. Op de plaats van het authentieke en monumentale graf was een grafkelder gebouwd. Opa is in een hoek van deze kelder, in een zakje, neergezet. Verder is er niemand begraven. Ik heb van de gemeente geƫist om de oude situatie zoveel mogelijk te herstellen. Inmiddels duurt deze situatie al drie maanden en ik heb geen idee waarmee men bezig is. Men zegt alleen dat naar een oplossing wordt gezocht. Ik vind dat ik op deze wijze aan het lijntje wordt gehouden. En dan spreek ik nog niets eens over de emotionele kant van deze kwestie. Kan ik de gemeente juridisch steviger doen aanpakken en tot wat meer snelheid van handelen verplichten?

Antwoord:

Geachte heer,

Het lijkt mij duidelijk dat als u een getekende grafakte hebt, hier sprake is van een zeer ernstige fout van de gemeente. Het behoeft mijns inziens geen discussie dat de oude rechten herbevestigd moeten worden en dat de nieuwe rechten van de huidige rechthebbende ingetrokken moeten worden.
Het is een heel gelukkige omstandigheid dat nog niet in dit graf begraven is, anders zou iemand moeten worden opgegraven en elders herbegraven. Een heel nare ervaring, vooral voor diens nabestaanden. Maar ik heb voorbeelden in archief dat de oude rechten hersteld moeten worden. ook wanneer daar een opgraving voor nodig is.

Ik zie niet welke oplossing de gemeente zou moeten zoeken; uw rechten moeten hersteld worden en de ten onrechte verleende rechten moeten ingetrokken worden. Daar zal de persoon die de grafrechten ten onrechte gekregen heeft, waarschijnlijk niet blij mee zijn. Maar ja, hier valt niet aan te ontkomen, tenzij u afstand doet van uw rechten.

Als u al drie maanden wacht, lijkt mij ook dat de betreffende gemeente wat steviger aangepakt zou moeten worden. Dat kan op verschillende manieren. U kunt dreigen met een rechtszaak, u kunt een boze brief schrijven aan de leden van de gemeenteraad, waarmee de zaak in de publiciteit komt omdat journalisten meestal de lijst van ingekomen stukken voor de raad uitpluizen, u kunt een klacht indienen bij het college.
Door tijdsverloop wordt de zaak niet opgelost.

Mij lijkt dat u niet alleen herstel van de grafrechten kunt vorderen, maar ook herstel van het grafmonument in alle oude luister.
Ik zou als ik u was een advocaat in de arm nemen die een pittige brief kan schrijven dat er geen reden is om met herstel van de situatie te talmen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim vakantiehuis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >