Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf van mijn vader op mijn naam (ipv 2e vrouw)


12 maart 2006

Vraag nummer: 4333  (oude nummer: 7656)

Geachte dames/heren,

Allereerst een stukje van wat er allemaal voorgevallen is. Mijn vader overleed op 1 juli 1993. Hij was inmiddels met zijn tweede vrouw getrouwd. Na het overlijden en tijdens de begrafenis zijn er een aantal vervelende dingen gebeurt, waaronder een gedicht, wat ik niet voor mocht lezen, zijn eigen kinderen die ergens achter in de zaal weg gewerkt moesten zitten. En een drankje na afloop van de begrafenis bij zijn tweede vrouw thuis. Waar wij niet mochten komen omdat ze geen stoelen genoeg had, er staat een grafsteen met daarop "hier rust mijn lieve man", en geen vader of iets dergelijks. Dit was toendertijd.
Deze tweede vrouw heeft toen de rechten van het graf gekocht, en nu zo'n 12,5 jaar na dato, blijkt dat zij of haar kinderen er zelden tot nooit komen. het graf wordt onderhouden door mij. Mijn vraag is dan ook: "Zou ik de grafrechten van haar over kunnen nemen"????? Ik heb haar al eens een brief geschreven of ze het ermee eens was, en heb toen nooit antwoord gekregen. Bestaat er een manier om dit buiten haar om te doen ?

Hopende op een positief antwoord,

Met vriendelijke groet,

Reindert Kluin

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt de rechten van het graf alleen krijgen als de tweede vrouw van uw vader medewerking aan de overschrijving verleent. Anders niet. Het overboeken van een graf mag en kan nooit buiten de rechthebbende om.

Wat u zou kunnen doen is nog eens 7 jaar wachten. Als het graf voor 20 jaar is uitgegeven, kan het in het 19e jaar verlengd worden. De begraafplaatshouder moet daarvoor de rechthebbende aanschrijven, in het 19e jaar. De kans bestaat dat de tweede vrouw de grafrechten niet verlengt. Als zij de rechten niet verlengt kunt u de begraafplaatshouder vragen om het graf na 20 jaar en 1 dag, als het graf formeel geen rechthebbende meer heeft, op uw naam te zetten. U moet dat wel tijdig vragen, zeg een jaar voor afloop van het graf en wel schriftelijk, zodat u bewijs van de aanvraag hebt. U vraagt dan om de grafrechten voor het geval de huidige rechthebbende niet verlengt.

Zie ook andere vragen in de sub-rubriek 'Graf overschrijven' in de rubriek Begraven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE