Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf uitgegeven voor eeuwig (gemeente Westland)


24 november 2005

Vraag nummer: 4135  (oude nummer: 6931)

Op de begraafplaats De Lier - gemeente Westland - is een vraag gerezen van een familie of zij in een bestaand familiegraf, uitegeven voor eeuwig, opnieuw mogen begraven. Termijn grafrust van reeds begravenen is ruim verstreken. Toch heeft de gemeente het liever niet.
Wat zijn de rechten van de familie? Mogen zij opnieuw in dit graf begraven?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dat de gemeente het liever niet heeft, is niet relevant. Het gaat er om of de rechthebbende het recht heeft om het graf te schudden of niet.

Ik pak er maar eens even de beheersverordening 2005 van de gemeente Westland bij. Dan kan ik het standpunt van de gemeente niet begrijpen, want in artikel 24, lid 4, staat dat de rechthebbende het graf mag laten schudden. Dus, het is geen punt van discussie, volgens de eigen beheersverordening van de gemeente kan en mag het.

Ik had pas nog een vraag over de verordening van deze gemeente. Ik heb de indruk dat men zelf niet weet wat men regelt. Het ging toen om zaken die in strijd zijn met de wet. Net valt mijn oog op artikel 19 van de verordening, over het sluiten van graven. Ook in strijd met de wet. Stond vroeger wel in een oude VNG-model-verordening (tot 1991 mocht het wel), maar in de actuele VNG-verordening van 2003 is zo'n bepaling als nu in artikel 19 van de gemeente Westland staat, geschrapt.

Het verdient aanbeveling als de gemeente haar verordening eens serieus screent op wat wettelijk kan en mag. En ook dat men het publiek en uitvaartondernemers correct informeert in die zin dat men mogelijkheden die de eigen verordening biedt niet ontkent of 'liever niet heeft'. Als men het schudden niet wil toelaten, moet men de verordening veranderen (maar wellicht is er dan toch nog een recht op basis van oude verordeningen, maar dat kan ik zo niet zien).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE