Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf ouders weg


9 februari 2010

Vraag nummer: 7294  (oude nummer: 15044)

Hallo.kreeg vorige week bericht van de Parochie O.L Vrouw Geboorte Burgerbrug dat het graf zonder toestemming van de kinderen perongeluk is verwijderd foutje in de administratie.want wij hadden in2007 het graf nog verlengt met 20 jaar Wat moeten wij nu doen Gr. XX

Antwoord:

Geachte heer,

Als u schrijft dat 'het graf is verwijderd' bedoelt u waarschijnlijk alleen het grafmonument. Er is een hele grote kans dat de inhoud van het graf dan nog gewoon intact is. Behalve wanneer de plek aan een andere familie is uitgegeven om te begraven. Dan zijn de stoffelijke resten van uw ouders (veel) dieper in hetzelfde graf herbegraven of in een verzamelgraf gelegd.

Ik zie 3 mogelijkheden.

1. Als inderdaad alleen het grafmonument is verwijderd, kunt u eisen dat er op kosten van het kerkbestuur een nieuw monument wordt geplaatst. Dat is logisch: onder de verantwoordelijkheid van het bestuur is het monument weg gehaald en nu moet men de schade herstellen.

2. Stel dat het graf aan een andere familie is uitgegeven, maar er nog niet in begraven is, is de kans 99,99% dat het graf in gewoon in tact is. Gewoonlijk wordt een graf pas geruimd als er opnieuw in begraven wordt. In dat geval moet het kerkbestuur uw rechten herstellen en die andere familie een andere plek geven en op het graf van uw ouders een nieuw monument plaatsen.

3. Als in het graf al wel iemand anders begraven is, is er pas een echt probleem. Dan zijn de stoffelijke resten van uw ouders onbereikbaar; ze liggen dieper in het graf of in een verzamelgraf of zogenaamde knekelput (lelijk woord).
U zou een ander graf op de begraafplaats kunnen eisen, om dat als herdenkingsplek voor uw ouders te kunnen gebruiken. En ook dan weer zijn de kosten van het monument voor rekening van het kerkbestuur. Of u zou kunnen verlangen dat men bijvoorbeeld het graf van uw grootouders, als dat ook op die begraafplaats zou liggen, nog eens kosteloos verlengt en dat op dat graf een klein extra monumentje ter herinnering aan uw ouders wordt aangebracht. Misschien zijn ook alternatieven denkbaar.

En duizend excuses van het kerkbestuur lijken me ook wel op hun plaats.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE