Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf op naam zoon wegens familieruzie


23 augustus 2006

Vraag nummer: 4508  (oude nummer: 8284)

Geachte heer Van der Putten,

De situatie is als volgt:
Mijn opa(zijn vrouw is al overleden) is eigenaar van ons familiegraf, maar zal binnenkort komen te overlijden. Hij heeft drie kinderen, M (zoon), C (dochter) en L (reeds overleden zoon). Ivm een familieruzie wil opa dat zoon M na het overlijden van opa eigenaar van het graf wordt, zodat M ook kan bepalen dat C niet in dit graf terecht komt. Opa heeft geen testament. Kan hier een codicil voor gemaakt worden? (volgens mij niet, omdat een codicil alleen geldig is voor kleinere dingen, zoals kleding en juwelen).

Hoe kan M eigenaar worden van het familiegraf, zonder dat C hier recht op heeft en het dus geen zin voor haar heeft om dit recht aan te vechten? Moet dit nog voor het overlijden van opa overgeschreven worden op naam van M (en zo ja, hoe?) of moet in een testament worden vastgelegd dat het grafeigendom overgaat naar M. En welke rol spelen de 3 kinderen van overleden zoon L bij het recht op grafeigendom?

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groeten,

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De oplossing is uitermate eenvoudig en simpel: uw opa kan direct vandaag het graf over laten schrijven op naam van zoon M.
Wellicht heeft de begraafplaatshouder er formulieren voor. Maar opa kan ook een kort briefje schrijven naar de gemeente (of de kerk, net van wie de begraafplaats is) en vragen om het graf direct over te boeken op naam van zijn zoon. Wel volledig zijn en het grafnummer, gegevens eerste begraven persoon en naam en adres zoon etc. vermelden. Zoon kan de brief mede ondertekenen voor akkoord en er bij aantekenen dat hij voortaan alle kosten en lasten op zich neemt.
Het kan handig zijn om even met de beheerder te bellen wat het snelste gaat om graf overgeschreven te krijgen.

Een testament is hier geen goede oplossing, omdat mede-erfgenamen een stokje kunnen steken voor de uitvoering, of op andere punten dwars kunnen liggen.
Een codicil werkt hier ook niet; het bindt de begraafplaatshouder niet.

De andere kinderen hebben geen recht op een deel van het graf-eigendom. Het graf is geen vermogensgoed met waarde. Maar het is, als het tijdig is overgeschreven, ook geen deel van de nalatenschap meer. Dan is ook de vraag of anderen het geheel of deels erven geen discussiepunt meer. Je kunt een graf trouwens niet zomaar erven, maar dat is een ander verhaal.

Zie andere vragen in de sub-rubriek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijk groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE