Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf in één keer betalen


20 februari 2017

Vraag nummer: 49749

Als niet in het reglement staat beschreven dat je het bedrag in één keer moet betalen wat dan. Ik kan namelijk niet in één keer € 1560,00 betalen . Kun je worden verplicht om dat te doen. Maar hier speelt een nadelig effect voor de burger waar in 2010 niet is over nagedacht. Heb ik de mogelijkheid om dat nadeel op te heffen.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U draait de zaken om. Als niet in een reglement staat dat een bedrag in één keer moet betaald, dan geldt dat toch. Gaat u maar eens bij een bakker een brood kopen en vraag of het in één keer moet betaald. Ga een broek of een paar sokken kopen en vraag of het in één keer moet betaald. Koop een huis en vraag de verkopervraag of het in één keer moet betaald. Misschien als een auto wordt gekocht, dat de verkoper zegt dat betaling in termijnen mogelijk is. Maar dat is de uitzondering. We gaan er in ons recht van uit dat je boter bij de vis krijgt.

Misschien kunt u bij een begraafplaats gespreide betaling afspreken. Men is niet verplicht om aan een dergelijk verzoek tegemoet te komen.

Ik weet niet precies wat u bedoelt met een nadelig effect waar in 2010 niet over is nagedacht. Misschien bedoelt u de regel dat grafrechten niet meer per jaar verlengd mogen worden. Die regel is per 1-1-2010 in de wet gekomen. En daar is in 2008 en 2009 over nagedacht, toen het wetsontwerp de Tweede en Eerste Kamer passeerde.
Ja, ik ben het er mee eens dat dat een onhandige en onnodige regel is. Jaarlijkse verlenging heeft veel voordelen. Het is een vorm van gespreide betaling en het geeft de begraafplaats de mogelijkheid het adressenbestand actueel te houden. Weinig mensen geven adreswijzigingen door aan een instantie waar ze eens in de 20 jaar contact met hebben. Maar wel aan een organisatie waar ze elk jaar bericht van ontvangen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE