Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf in muur


7 augustus 2002

Vraag nummer: 888  (oude nummer: 1213)

Kun je je in Nederland ook in een graf in een muur laten begraven, zoals je wel in Italiƫ ziet?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ook in Nederland is een graf in een muur mogelijk. Het kan zijn een dikke, los staande muur, of in een dikke muur van een gebouw of in een muur in een aarden heuvel.

Er zijn in ons land diverse crypten, waar graven in de muren zijn gemaakt. Weliswaar aan de binnenzijde, maar aan de buitenzijde zou ook kunnen.

Een jaar of 2 geleden meen ik ook wel eens gelezen te hebben over soort grafheuvel, die door een (landschaps)architect (?) was ontworpen. Het was een brede ronde heuvel, met een spiraalvormig pad naar boven, waar graven in gemaakt konden worden.
Op de begraafplaats in Valkenburg (L) heeft men geloof ik ook graven die in de bergwand zijn uitgehouwen. Ik weet dat vorig jaar op de parochiebegraafplaats van Heilig Landstichting (bij Nijmegen) een aarden wal is opgeworpen, waar aan de zijkant 2 of 3 hoog (2 of 3-persoons) graven zijn gemaakt.

In het algemeen kan ik nog zeggen dat het mogelijk is graven in een gebouw te maken, mits dat gebouw maar de bestemming van "graf-gebouw" heeft (en geen andere bestemmingen). Dat gebouw kan op een begraafplaats staan, maar ook elders in een stad of dorp of in de velden. Ik heb het ruim een half jaar geleden ook al wel eens in het antwoord op een vraag over een mausoleum in deze rubriek gehad. (Ik heb het even opgezocht: dat was in juli 1997, titel "Ondiep begraven").


mr W.G.H.M. van der Putten

10 maart 1998

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE