Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf grootouders schudden en op naam


14 juni 2020

Vraag nummer: 61012

Geachte heer van putten, graag leg ik enkele vragen aan u voor

Wij hebben een graf op de begraafplaats memento mori in harkema waar mijn grootouders begraven liggen sinds 1966 en 1978 dit graf staat op naam van mijn moeder.
Het is haar wens om na haar overlijden ook in dit graf begraven te worden.
Wat is hierin handig het graf op haar naam houden of overzetten op mijn naam grafrechten moeten verlengd worden in 2021.
Ook de vraag of u wellicht weet of deze begraafplaats graven met meerdere lagen uitgeeft of niet mijn grootouders hebben een graf naast elkaar maar bij de vereniging is niemand bereikbaar die mij kan vertellen of er ruimte is in het graf of dat er geschud moet worden.

Tot slot de vraag of er verder nog zaken zijn warar ik rekening mee moet houden bij het inwilligen van de wens van mn ouders.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik denk dat het geen verschil maakt om het graf van uw grootouders op naam van uw moeder of op naam van u te zetten. Alleen als iemand erg oud wordt of gaat dementeren, kan het wel eens handig zijn om grafrechten alvast over te dragen. Maar dat is dus meer op praktische redenen dan om een andere reden.
Ook is het verstandig om alle papieren over die oude graven bij elkaar te bewaren. De akte van uitgifte, verlengingen, documentatie over het grafmonument, rekeningen, betalingsbewijzen, dat zijn allemaal stukken die later mogelijk nog eens van pas kunnen komen. Ik heb regelmatig gezien dat ogenschijnlijk onbelangrijke stukken of rekeningen ook na vele decennia nog heel nuttig bleken om iets te bewijzen.

Ik weet niet of deze begraafplaats graven in meerdere lagen uitgeeft. Ik heb op de site http://www.mementomoriharkema.nl gekeken naar een beheersreglement of andere praktische informatie over graven, maar kon het niet vinden. Ik zag wel foto's van graven. Omdat de monumenten vrij ver uit elkaar liggen, denk ik dat de graven allemaal 1 diep zijn en echtparen naast elkaar rusten.
Maar u zou het gewoon de administratie kunnen vragen, natuurlijk.

Wat u verder zou moeten weten, is of graven inderdaad geschud kunnen worden. Soms is aan de hand van een akte van uitgifte, verlengingen, documentatie over het grafmonument, rekeningen, betalingsbewijzen etc. nog te bewijzen dat dit recht er altijd geweest is en ook nu dus nog zou gelden. Althans, als het zou gaan om een graf voor onbepaalde tijd of een hele lange termijn. Als de grafrechten telkens om de 10 jaar verlengd moeten worden, kan men zich niet op heel oude rechten beroepen. Want bij elke verlenging gaat de dan geldende 'nieuwe' voorwaarden gelden.

Waar u verder rekening mee moet houden weet ik niet. Maar kijkt u gewoon eens rond op deze site. Misschien dat ervaringen van anderen u op een idee kunnen brengen.

Zie bijvoorbeeld over het schudden van graven eerdere vragen in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats' en de subrubriek 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf'.
Zulke vragen kunnen ook staan in de nieuwe subrubriek 'Vragen van beheerders van een gemeentelijke begraafplaats' en de subrubriek 'Vragen van beheerders van een niet-gemeentelijke begraafplaats' (zoals die in Harkema).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE