Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf broer verdwenen


14 maart 2016

Vraag nummer: 45545

Beste meneer van der putten
onze broer is 21 jaar geleden verongelukt ,op het moment dat dat gebeurde leefde hij al gescheiden van zijn vrouw en woonde bij mijn ouders hij is 1 februari overleden en 9 februari zal de scheiding worden uitgesproken dus u weet dat zij alle rechten nog had , mijn ouders zijn in die tijd helaas overleden zij hebben onzettend veel verdriet gehad van hun verlies. wij hebben 2 keer aangegeven en stonden erbij toen het werd opgeschreven dat als na twintig jaar zijn toenmalige vrouw en kinderen het graf niet meer willen verlengen ,wij dat natuurlijk doen ,want weg doen is voor ons geen optie,ze begrepen dat en dat zou goed komen dus verleden jaar geen bericht gehad en dus gingen wij ervan uit dat ze had bij gekocht! Tot onze verdriet gaat mij zus afgelopen zaterdag naar het rk begraafplaats in almelo om de graven schoon te maken en nieuwe plantjes er op te zetten ,is mijn broer zijn graf weg ! Ze heeft gebeld en er word gewoon gezegt dat zij dat recht alleen had om te beslissen ,grafsteen ,kandelaar alles weg ,het voelt of we hem weer zijn verloren ,hebben wij dan helemaal geen recht als bloedverwand en kunnen wij hier niks meer mee ?
Mvg monique

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Geen paniek, de kwestie is nog gewoon op te lossen. Misschien zelfs wel beter zo.

Het is bijzonder onwaarschijnlijk dat de inhoud van het graf van uw broer is geruimd; alleen de grafsteen zal verwijderd zijn. U kunt dus gewoon bij de administratie van de begraafplaats om uitgifte van het graf vragen. Dat kan uw voormalige schoonzus niet verhinderen. Dat de grafsteen er niet meer is, is ook een voordeel, omdat u nu een nieuw steen kunt plaatsen waar u op kunt zetten wat u zelf wilt: 'ter herinnering aan onze lieve zoon en broer' bijvoorbeeld.

U moet er wel snel achteraan gaan om te voorkomen dat de plek per ongeluk aan een andere familie wordt uitgegeven. Want dan worden de botten van uw broer wel geruimd.

Overigens, achteraf gesproken, was het niet verstandig om af wachten en te denken dat uw voormalige schoonzus de grafrechten wel verlengd zou hebben. Het zou verstandig geweest zijn om anderhalf jaar geleden, 19,5 jaar jaar na het overlijden van uw broer, bij de administratie nog eens na te vragen wat er zou gaan gebeuren. Ook was het niet verstandig om alleen te vertrouwen op de aantekening in de administratie van de begraafplaats. Ik zou als ik u geweest was, ook altijd een brief willen hebben van de administratie waarin zou zijn bevestigd dat als de rechten niet verlengd zouden worden, u tijdig benaderd zou worden. Je weet nooit of de interne aantekeningen worden opgemerkt en opgevolgd. Als men die per ongeluk zou weggooien of in een computerprogramma zou wissen, zou u met lege handen staan. Altijd een schriftelijk bewijs van uw belangstelling vragen!

Maar goed, ik vermoed dat wel de grafsteen maar niet de inhoud van het graf geruimd is. U kunt nu de rechten vragen en krijgen. Ik zou niet weten waarom dat niet zou kunnen.

Zie vergelijkbare problemen met het niet willen overschrijven van een graf van een ouder of broer/zus in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE