Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gezin van 4 personen in 1 graf?


2 oktober 2014

Vraag nummer: 40105

Nu doet zich een situatie voor die ik als beheerder voor het eerst en waarschijnlijk ook het laatste tegen kom. De situatie is al volgt:
Vader is in 1992 overleden en begraven op de algemene begraafplaats. Moeder is recent (vorige week) overleden en wil graag bij vader bijgezet worden. Nu is een wens van moeder en vader om hun kinderen, die veel te vroeg gestorven zijn, bij te zetten in hetzelfde graf.
Het eerste kind is in 1960 overleden en heeft slechts 6 dagen mogen leven. Hij is begraven op een andere begraafplaats. Kind twee is 10 jaar geworden en in 1974 begraven op dezelfde begraafplaats als het eerste kind.
De wens van overledenen en vraag van nabestaanden is of de familie herenigd kan worden in één graf? Daarbij de kanttekening dat ze niet willen dat vader, die begraven ligt op de eerste inlage (ongeveer 2 meter diep), geschud wordt.

Praktisch gezien kunnen we volgens mij het verzoek honoreren. Vader ligt op 200 cm. Moeder zouden we dan iets boven vader kunnen plaatsen (niet de gebruikelijk 30 cm tussenruimte maar bv 5 cm). Op de kist van moeder zouden we een laag aarde kunnen leggen en dan de stoffelijke resten in één of twee kisten van de kinderen (in dezelfde laag).
Wettelijk gezien is er volgens mij wel een probleem aangezien het naar mijn weten niet toegestaan is om vier stoffelijke resten (voor zover hiervan nog sprake is) te plaatsen is één graf. Het lastige daarbij is dat we vader niet dieper weg kunnen zetten omdat schudden geen optie is.

Concreet: ziet u mogelijkheden om de familie te herenigen in één graf?

Bij voorbaat hartelijke dank voor uw reactie.

XX
begraafplaatsbeheerder

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, ik zie geen mogelijkheden voor het herenigen van dit gezin in een graf, als de stoffelijke resten van de vader door de familie niet geschud mogen worden.

Het te weinig ruimte laten tussen kisten is een actie die ik u beslist niet zou aanbevelen. Het is uw taak om de wet goed uit te oefenen. Ik ken gevallen waarin mensen om dit soort handelingen, waarbij men alleen het doel had om burgers te helpen, ontslagen zijn. Er kan over tien of twintig jaren ooit een geschil met een leidinggevende ontstaan, waarbij men zich opeens herinnert dat er in 2014 ook nog een 'akkefietje' was en dan wordt u slachtoffer van eigen goedheid. Niet doen!

Wat de familie wil is tegenstrijdig en wettelijk niet mogelijk. Men kan niet verwachten dat de gemeente in strijd met de wet handelt.

Van de wet mogen er in een graf wel 4 overledenen, mits het in een bestaand graf met voldoende ruimte is. Als het via het schudden van het graf is, is het geen enkel probleem. Ik zag in de uitvoeringsregeling van uw gemeentelijke begraafplaats dat er hooguit 3 kisten in een graf mogen. Maar dat is geen probleem als het graf van vader geschud wordt. Die telt dan niet meer mee als kist/overledene.

Je zou kunnen denken aan een constructie om de graven van de kinderen te ruimen en die geruimde resten dan tussen de kisten van moeder en vader te moffelen. Maar dan ben je ook weer in strijd met de wet bezig. Je mag iets niet een ruiming noemen, alleen om de regels van opgraving te vermijden. Of om de kunstmatig kosten laag te houden, wat overigens ook gezien kan worden als een vorm van plichtsverzuim van u als ambtenaar, omdat u de gemeente financieel benadeelt.
Bovendien is voor de op- en herbegraving van de kinderen een vergunning van de burgemeester nodig. Dat is waarschijnlijk ook niet binnen enkele dagen te regelen.

Wat ik wel als optie zou zien, is om - als dat toevallig vrij is - een graf naast dat van vader en straks ook van moeder te huren, en daar de kinderen her te begraven. Dan krijg je een 4-persoons graf van 2 naast elkaar gelegen 2 -persoons graven. Dat is ook een gebruikelijk normaal dubbel graf, waar een grafsteen over beide graven zou kunnen liggen (als de uitvoeringsregels dat niet verbieden; maar daar kan ik mij een uitzondering op voorstellen).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Buitenhuis La Hardoye, Frankrijk: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie in de Franse Ardennen voor 2 tot 10 personen, als gast in het van alle gemakken voorziene eigen huis van Willem van der Putten en Miryam van Lier. Op slechts 340 km van Utrecht, op de grens van de Ardennen en de Champagne, proeft u het echte Frankrijk.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE