Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gespreide betaling begraafplaats


10 februari 2016

Vraag nummer: 45177

Goedemiddag. Mijn ouders zitten in de schuldsanering. Mijn vader heeft kanker en is niet meer te genezen. Ik zou begrafenis niet kunnen betalen maar wel in gedeeltes over een paar jaar. Gaan gemeentes hiermee akkoord?

Antwoord:

Geachte heer,

Naar om te horen dat uw vader kanker heeft en niet meer te genezen is.

Gemeentes gaan er normaal gesproken niet mee akkoord dat de kosten van een begrafenis en een graf spreid over meerdere jaren worden betaald. Wel gespreid binnen een jaar. Zij kennen ook geen mogelijkheid tot kwijtschelding van begrafeniskosten. Dat heeft allemaal te maken met de specifieke situatie dat de kosten van een gemeente belastingen zijn. Ik las toevallig een week geleden over een pleidooi van een wethouder om die regelingen te veranderen en betaling over meer jaren mogelijk te maken. Maar zo ver is het nog niet.

Maar los daarvan denk ik dat het verstandig is om alle opties op een rij te zetten en te kijken wat financieel haalbaar is en wat niet. In feite doet u dat nu al met deze vraag.
Ik zou gewoon toch ook eens met de Sociale Dienst van de gemeente overleggen.

Alternatieven zouden kunnen zijn dat uw vader niet begraven zou worden op een gemeentelijke begraafplaats, maar op een kerkelijke begraafplaats. Sommige natuurbegraafplaatsen hebben goedkope graven voor tien jaar. Her en der zijn graven vaak een stuk goedkoper, als je gaat zoeken. Bij sommige kerken vindt men ook nog dat men een sociale functie heeft, waardoor men bijvoorbeeld wel geneigd is om regelingen te treffen om gespreid te betalen. U kunt het allemaal navragen.

U kunt ook kijken naar alternatieven om zo weinig mogelijk gebruik te maken van een uitvaartondernemer. U mag immers in beginsel alles zelf doen.
Zie voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


Als ik u was zou ik ook zeker offertes vragen op de site Uitvaartmarkt.nl waarbij u uitlegt dat er een beperkt budget is.

Ik wens u en uw ouders veel sterkte.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE