Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gemeentelijke belasting (tarief bijzetting)


10 maart 2017

Vraag nummer: 50046

Mijn moeder is na het overlijden op 31 jan. 2017, bij mijn vader in het graf bijgezet. Dit graf heb ik 2014 bij gehuurd voor 10 jaar. Dit is een dubbel graf. Ik moet nu 753 euro betalen aan de gemeente voor bijzetting Is dit reeel

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dit is een reƫel bedrag voor een bijzetting. Het is zelfs een beetje aan de lage kant, gelet op gemiddelden. Ik krijg van heel veel gemeenten hun tarieven onder ogen.

Maar - u zet het zelf al in de kop - het is een belasting, dus erg veel kan men er niet aan doen als men het er niet mee eens zou zijn.
Bij tarieven voor een begraafplaats gaat het ook niet zozeer om de vraag of een tarief 'juist' is in de zin dat het de gemaakte kosten min of meer dekt. De kosten van het hebben van een begraafplaats door een gemeente zijn erg hoog. De gemiddelde gemeente legt zo'n 150.000 euro per jaar toe op de exploitatiekosten. Dat zijn vooral de personele lasten van administratie en onderhoud van het terrein. Men probeert op allerlei manieren dat tekort toch een beetje te beperken.

Begraven is duur. Maar cremeren is ook niet goedkoop. Een crematie zou u ongeveer 1.300,- gekost hebben. Dan valt die 753,- euro toch weer mee.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE