Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gemeente Oldenzaal wil graf na 20 jaar verplaatsen


3 maart 2006

Vraag nummer: 4311  (oude nummer: 7589)

Hallo,ik heb een vraag over het graf van mijn moeder.
Op de plek waar mijn moeder nu 20 jaar ligt,willen ze een monument neer zetten,en nu ligt mijn moeder in de weg.
De gemeente Oldenzaal wil haar weg halen daar,en herbegraven op het nieuwe kerkhof in Oldenzaal.Nu moeten wij de nabestaanden wel even 2000 euro betalen voor de nieuwe plek!!
MAG DIT ???????

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is allereerst de vraag om wat voor soort graf het gaat. Als het graf van uw moeder een algemeen graf is, mag het. Als het graf van uw moeder een eigen graf is, mag het beslist niet!

De gemeente mag een graf niet verplaatsen zonder vrijwillige toestemming van de rechthebbende op het graf. Men kan nabestaanden alleen dwingen om mee te werken aan verplaatsing van het graf, als het graf onteigend wordt. Dat is een hele zware procedure, die de gemeente in een zaak als deze nooit kan waarmaken.
U weigert gewoon medewerking. Als men toch een besluit neemt dat het graf weg moet, vraagt u dat zwart op wit en schrijft u een bezwaarschrift. U wint de bezwarenprocedure met 100% zekerheid (tenzij u per ongeluk een enorme blunder begaat). Maar u kunt volstaan om te verwijzen naar deze site en naar mijn boeken Handboek Wet op de lijkbezorging en het boek Begraving, verschenen bij Vermand/SDU; dat zoekt de gemeente maar op. Daar staat in onder welke omstandigheden men moet meewerken aan verplaatsing van een eigen graf. Dat is nooit, tenzij door onteigening.

Het is natuurlijk volstrekte onzin en onterecht als u zou moeten betalen voor verplaatsing van het graf.
Maar als het graf in 1985 voor 20 jaar is uitgegeven, is het logisch dat u nu weer betaalt voor een verlenging van het graf voor 10 jaar.

Dat het grafrecht na 20 jaar afloopt, is geen reden of aanleiding voor verplaatsing. De rechthebbende op het graf heeft een wettelijk recht op verlenging van het graf. Uiteraard op dezelfde plaats als waar het graf zich nu bevindt.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >