Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geen grafacte


22 juli 2008

Vraag nummer: 5587  (oude nummer: 11112)

Wat te doen als je van je overleden vader in 1987 en overleden moeder in 2000 geen grafacte hebt ontvangen, zij liggen beiden begraven op een R.-K. begraafplaats.

Vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

In 1987 was er nog geen wettelijke verplichting om een grakakte of te geven. Als uw moeder in 2000 in hetzelfde graf is bijbegraven, hoefde er eveneens geen akte afgegeven te worden. Dat geldt alleen bij het uitgeven van een nieuw graf.

Maar het is wel verstandig om een akte of ander bewijs van het grafrecht te vragen. Als het graf in 1987 voor 20 jaar was uitgegeven, zullen de rechten in 2000 verlengd zijn, anders was de termijn te kort.

Het is in ieder geval verstandig altijd alle beschikbare papieren te bewaren. Een voorbeeld. Ik heb afgelopen weekeinde bij een rechtbank voor maandagmiddag een kort geding aangevraagd omdat een begraafplaatshouder een begraving op dinsdag niet wilde toestaan. Aan de hand van oude nota's van de begraafplaats uit 1937 en 1948 konden echter nog rechten worden aangetoond. Eind van de ochtend, voor de zitting, gaf de begraafplaatshouder toe. Als u dus geen akte of grafbrief hebt, kunnen oude rekeningen ook als bewijs dienen. Maar een grafakte is beter. Die kunt u altijd nog vragen, natuurlijk. Die is ook nodig als het grafrecht overgeschreven wordt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >