Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geen erfgenamen - onderhoud afgekocht


3 november 2008

Vraag nummer: 5821  (oude nummer: 11592)

Beste meneer Van der Putten,

In het verleden zijn in de gemeente veel graven voor onbepaalde tijd uitgegeven, waarop een grafbedekking is geplaatst waarvan het onderhoud is afgekocht. Nu staat bij veel graven in de administratie dat er geen erfgenamen bekend zijn. Hoe gaan we hiermee om. Als we als gemeente een jaar lang een bordje bij het graf plaatsen en er wil niemand rechthebbende worden of er reageert niemand, mogen we dan het graf laten vervallen aan de gemeente en de grafbedekking eraf halen?

Met vriendelijke groet,
Caroline van der Wulp

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De rechten rusten op het graf en zijn in principe niet afhankelijk van de vraag of er een (nieuwe) rechthebbende is. Men moet een bestaand grafrecht dus respecteren, ook als er geen rechthebbende bekend is. Mensen hebben juist in het verleden afgekocht omdat er geen opvolgers zouden zijn en men toch wilde dat de graf bleef bestaan.

Dit kan anders liggen als er in de verordening of grafakte stond dat een graf altijd op naam moet staan en dat na het overlijden van de rechthebbende binnen een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar, een opvolger moet zijn aangewezen. Maar dat geldt alleen als deze voorwaarde er al was op het moment van uitgifte van het graf. Dat dit wellicht nu in de verordening staat, is niet relevant. Men mag de voorwaarden niet tussentijds veranderen. Althans niet voor bestaande graven, alleen voor nieuwe graven gelden dan die nieuwe voorwaarden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE