Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Fiscale aftrek huur galerij graven


1 maart 2007

Vraag nummer: 4671  (oude nummer: 8954)

als ik klanten in de winkel krijg , en die willen een galerijgraf huren ,terwijl nog niemand overleden is.is het dan nog aftrekbaar van de belasting? ik was al aan het opzoeken in het boek van uitvaartwezen compact . ik kan er niks in vinden . ik hoop dat u mij verder kunt helpen !! ik wacht op uw antwoord ! Gr Eva Bovens van Uitvaartcentrum Bovens.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het kán aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting, maar dat hangt niet af van de vraag of er al iemand overleden is of niet. Het hangt af van de vraag of iemand een dergelijk graf voor zichzelf wil huren en onder wat voor voorwaarden het graf dan uitgegeven wordt. De belastingdienst hanteert daar strikte eisen voor, die zijn gebaseerd op een arrest van de Hoge Raad uit 1996.
Het antwoord op een dergelijke vraag moet u ook niet zoeken in het boek Uitvaarwezen compact, maar in een goede uitgebreide belastinggids, zoals die van Elsevier.
Begraafplaatshouders kunnen om een aantal redenen die ik al eens eerder in andere vragen heb genoemd, gewoonlijk niet voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. De huurders van een (galerij)graf bij leven kunnen dan geen aftrek krijgen. Daar is echter wel een oplossing voor. Het is net als vroeger bij de koopsompolissen: als je zelf het geld op de bank zette, dan betaalde je belasting over de rente; deed je het via een verzekeraar met een overeenkomst met de juiste voorwaarden, dan was het belastingvrij. Zo kan het ook met graven. Er is in Nederland één instelling gespecialiseerd in het fiscaal aftrekbaar maken van graven, dat is Grafzorg Nederland in Wassenaar (www.grafzorg.nl). Als iemand een graf huurt met Grafzorg als tussenpersoon, dan zorgt Grafzorg voor de juiste aanvullende voorwaarden om de huur of koop fiscaal aftrekbaar te maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE