Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Familiegraf en uitvaartverzekering


11 september 2010

Vraag nummer: 7687  (oude nummer: 16017)

Mijn schoonmoeder is begin dit jaar overleden. Zij heeft een eigen graf en dit is tevens een familiegraf. Mijn partner, haar zoon wil graag wanneer hij overlijdt bijgeplaatst worden in het familiegraf. Hij heeft op dit moment nog geen uitvaartverzekering, deze wil ik snel afsluiten voor hem maar zijn er dan nog dingen waar ik extra rekening mee houden moet, bv. hij hoeft zich niet te verzekeren voor een steen neem ik aan? Zijn er nog extra kosten aan een bij plaatsing in een familiegraf verbonden etc.?
Groet.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn grofweg 2 soorten verzekeringen: een naturaverzekering en een sommenverzekering. De eerste verzekering geeft diensten (regelen van de uitvaart) en de tweede verzekering geeft geld, om het even heel kort te zeggen.
Zie www.uitvaartverzekering.com

In de gemiddelde naturaverzekering zitten alleen kosten van begraven en van een plaatsje in een algemeen graf, niet de kosten van een eigen graf en ook niet de kosten van een grafsteen. Bij een verzekering die geld uitkeert kan men natuurlijk zelf beslissen waar het geld aan besteed wordt.

Sommige dingen zijn nu moeilijk in te schatten. Uw partner is een generatie jonger dan zijn moeder en en als hij op een hoge leeftijd overlijdt zullen de grafrechten (huur) van het familiegraf waarschijnlijk weer verlengd moeten worden. De tekst op de grafsteen zal veranderd moeten worden. Misschien wordt wel gekozen voor een hele nieuwe steen; vaak is een steen die tientallen jaren oud is, niet meer zo mooi en wat ouderwets.

Of er dit soort extra kosten zijn of niet, hangt er van af of uw partner binnenkort overlijdt (wat we natuurlijk niet hopen, maar je weet nooit) dan wel pas over 30, 40 of 50 jaar (ook dat weet je nooit).
U moet maar eens diverse verzekeringen vergelijken en dan een keuze maken. Maar vervolgens is het verstandig om periodiek, om de 5 of 10 jaar, nog eens te kijken of die keuze op dat moment nog wel goed is. Verzekeringen hebben ook 'onderhoud' nodig; er moet regelmatig worden gekeken of ze nog wel goed en volledig zijn. Dat geldt voor uitvaartverzekeringen net zo goed als voor inboedelverzekeringen en dergelijke.

De behoeftes zullen anders zijn als uw partner binnen 10 jaar overlijdt (dan hoeven grafrechten nog niet verlengd te worden, geen nieuwe steen) dan wanneer hij over 40 jaar overlijdt. Tref dan nu een regeling voor het geval hij onverhoopt op korte termijn overlijdt en vul die verzekering over 10 en 20 jaar aan voor het geval hij over 40 jaar overlijdt, want dan zullen er waarschijnlijk meer kosten zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE