Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Familie eist grafrecht van vriendin die begrafenis betaalt


20 november 2008

Vraag nummer: 5894  (oude nummer: 11768)

In uw juridisch advies van 13 september 2004, vraag 4642: 'Grafrecht (wat is de juridische status?)' wordt verwezen naar vraag 4640. Ik kan deze vraag echter nergens terugvinden. Onder welke rubriek moet ik zoeken?

Verder de volgende vraag. Een man overlijdt. Zijn vriendin betaalt de begrafenis, maar wil deze kosten verhalen uit de erfenis (via de familie van de man). De familie stemt hiermee in mits de vriendin de grafrechten aan de familie afstaat. Kunnen de kosten bij voorrang uit de erfenis voldaan worden zonder dat de grafrechten afgestaan moeten worden?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Vraag 4642 staat in de sub-rubriek Verordening/reglement; vraag 4640 staat in de sub-rubriek Eigen graf of familiegraf.
Het verschil in vraagstelling en invalshoek maakt het verschil in de rubriek.

De vriendin heeft recht op vergoeding van de begrafeniskosten, zonder dat zij het grafrecht aan (een van de) erfgenamen af hoeft te staan.
Over 'bij voorrang' kan ik niets zeggen, want dat hangt af van de vraag boven wat voor andere kosten het voorrang zou moeten hebben. Maar de uitvaartkosten staan wel hoog in de lijst welke kosten door de erfgenamen betaald moeten worden. En anders moeten ze ze uit eigen zak betalen, tenzij ze de erfenis (tijdig) verwerpen.

Ik zou als ik de vriendin was er helemaal niet zoveel woorden vuil aan maken, maar als de erfgenamen niet vrijwillig willen betalen al snel een advocaat inschakelen die de kosten - al dan niet via de rechter - kan innen. Want er is geen discussie over mogelijk dat iedereen die de kosten van de uitvaart voorschiet, recht heeft op vergoeding door de erfgenamen. Zonder dat er voorwaarden of eisen gesteld kunnen worden.

Het is alleen zo jammer dat mensen hun zaken zo slecht regelen. Blijkbaar woonde deze man samen, maar verzuimde hij om regelingen te treffen voor het geval van zijn overlijden. Dan krijg je dit soort problemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE