Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Executeur testamentair wil graf


8 februari 2005

Vraag nummer: 3666  (oude nummer: 5567)

Kan bovengenoemd persoon zomaar een graf op naam krijgen, als hij/ zij de zaken heeft behartigd van een voor hen geen familie zijnde overledene.
Bovengenoemd persoon wil in het betreffende graf begraven worden !! nmaar is in de verste verte geen familie

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Of een executeur-testamentair of een ander persoon een graf op naam kan krijgen, hangt af van het reglement of de verordening van uw begraafplaats.

Ik vraag me echter af: wat is er op tegen dat de executeur het graf krijgt, er begraven wil worden en geen familie is? U kent toch het spreekwoord "Van je familie moet je het maar hebben" en dat is bedoeld in de zin van: "maar niet heus". U moet eens kijken in de sub-rubrieken Kosten uitvaart, Uitvaart door gemeente en Erfenis/erfrecht om een indruk te krijgen van de familierelaties in Nederland. Die zijn niet altijd even plezierig, mag je denk ik zonder meer constateren.

Het lijkt mij dat u in een soort sprookjeswereld gelooft, als u denkt dat de familie zaligmakend is.

Blijkbaar heeft de erflater, de overledene, het niet wenselijk of nodig gevonden om te bepalen dat het graf op naam van een familielid zou moeten komen. Of hij of zij het bewust of onbewust mogelijk heeft gemaakt dat de executeur het graf op naam zou krijgen, weet ik niet. Maar wat is er op tegen om de wens van de overledene op dit punt te respecteren? En wie bent u (of ik) om het anders te willen?
Laat de mensen zelf beslissen aan wie ze hun (ze liggen er zelf in!) graf toevertrouwen. Laat ze zelf kiezen tussen een kind of een goede vriend, of wie dan ook. Stel je hebt 1 kind die een junk is en jou je hele leven zorg en ellende heeft gegeven, moet je die dan jouw graf toevertrouwen en moet je die dan in je graf dulden? Laat mensen zelf kiezen welke relatie ze belangrijk vinden.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE