Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Executeur testamentair rechthebbende?


3 februari 2010

Vraag nummer: 7259  (oude nummer: 14965)

Hr. van der Putten
Bij het overlijden van een persoon wordt de nalatenschap geregeld door notaris executeur testamentair. Hij betaald de rekening waaronder ook de grafrechten, echter wie is dan rechthebbende. (geen familie)
M.v.g.
J. Smeets

Antwoord:

Geachte heer,

Wie de grafrechten betaalt, maakt niet uit voor het krijgen van de grafrechten. De persoon namens wie de uitvaartondernemer de begrafenis regelt, dus die de uitgifte van het graf vraagt, is de rechthebbende.

U moet eigenlijk een aanvraagformulier voor de uitgifte van een graf en een begrafenis hebben. Dan krijg je automatisch de vraag wie uitgifte vraagt als het om een nieuw graf gaat en wie toestemming voor de begrafenis geeft als het om een bestaand graf gaat. En van die personen moet u een originele handtekening (en hun naam en adres) eisen. Zonder handtekening geen begrafenis.

In sommige dorpen gaat het soms wel eens zo dat de lokale ondernemer de beheerder van de begraafplaats belt en zegt "Hallo Jan, met Thieu. Mevrouw X, je weet wel, van Dorpsstraat 1, is overleden. Kan die a.s. woensdag begraven worden?" En dat beheerder Jan dan zegt "Ja, Thieu, dat maak ik in orde". En dan ligt er woensdag een nieuw graf klaar. Of is een bestaand graf geopend, want Jan kent de familie X.
Dat is heel fijn, maar dan weet je nog niet wie rechthebbende moet worden, of dat de rechthebbende van het bestaande graf toestemming geeft. In 99 van de 100 gevallen gaat het zo goed, maar als het niet goed gaat, is er een enorm probleem.

Ik kan niet anders dan adviseren om alles schriftelijk te laten verlopen, met originele handtekeningen. De uitvaartondernemer kan de begrafenis telefonisch of per e-mail aankondigen, ook handig om de dag te reserveren, maar er moet niet begraven worden zonder dat er vooraf een papier met handtekeningen ligt.

De persoon die dan op het opdrachtformulier de handtekening zet, wordt rechthebbende van het nieuwe graf.
Hij moet formeel ook de rekening krijgen. Dat een ander die betaalt, doet er niet toe.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >